Fysik

solindstråling af igelsø. HJÆLP!

14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej! 

har regnet en sø's overflade areal ud og skal nu regne ud hvor meget energi vandet i søen modtager i løbet af en flot sommerdag. 

 

svar hurtigt!

tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2011 af plooop (Slettet)

Har du ikke fået oplyst nogle værdier, som du skal regne ud fra?

Men solarkonstanten for jorden er ca. 1366 W/m^2, hvilket du så kan gange på dit overflade areal af søen. Det vil give dig den effekt søen bliver belyst med, som du kan definere til at hedde P.

Effekt er givet ved: P = E/t ; altså Joule pr. sekund. 

Så for at finde energien som søen modtager i løbet af en sommerdag, så sig:

E = P*t, hvor du kan definere tiden til en sommerdag. 


Svar #2
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

Der står (har ikke kopieret det hele:
'igelsø har en gennemsnitlig dybde 3 m'
'... globalstrålingen på søen var 8400 Wh/m^2'
'Vink til besvarelse af opgaven:
Vands densitet = 1000 kg/m^3
E = m * c * (Tslut - Tstart)’

'Bilag til opgave 1. Det er et kort over igelsø med målestoksforhold' 50m x 50m = 2500m^2

SPØRGSMÅLENE ER:
a) gør kort rede for hvordan man eksperimentelt kan finde globalstrålingen en bestemt dag.

b) foreslå en metode til bestemmelse af søens overfladeareal ved at benytte bilaget.

c) beregn, med udgangspunktet i bilaget, så godt som muligt søens overfladeareal i m^2

d( hvor meget energi modtager vandet så i hele søen i løbet af denne sommerdag

e) hvor stor er massen af vandet i søen, hvis vi benytter den gennemsnitlige vanddybde på 3m

f) beregn , hvor meget vandet varmes op af Solen , hvis vi antager, at al vandet varmes lige meget op


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

d) Gang den opgivne globalstråling med søens overfladeareal.

e) Beregn søens rumfang V = A·h og gang dette med vands densitet.

f) Benyt ΔQ = m·c·ΔT , hvor ΔQ, m og c er kendt, til at beregne søens temperaturstigning ΔT .


Svar #4
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

må indrømme at jeg ingen ide har om hvad ΔQ og ΔT er?? 

tusind tak for svaret! er lidt længere nu ihvertfald :-)

har vedhæftet en fil så kan du se hvad jeg har lavet indtil videre..

Vedhæftet fil:NV eksamen.docx

Brugbart svar (1)

Svar #5
14. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg gik ud fra, at du havde kendskab til begreber som varmekapacitet og udveksling af varmeenergi. I #3 er ΔQ den modtagne varmeenergi; ΔT er forklaret i #3 som søens temperaturstigning; m er massen af vandet i søen, og c er vands specifikke varmekapacitet.


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg kan se, at du også kører denne opgave i en anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=953896 . Det er ret forvirrende og spild af folks tid, når du kører i flere tråde.


Svar #7
14. december 2011 af camillalykkeh (Slettet)

tak for svaret.  Vi har aldrig gennemgået det her stof i klassen, så derfor kommer det mig lidt svært med denne opgave. 


Skriv et svar til: solindstråling af igelsø. HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.