Kemi

Beregning af stofmængde (n)

14. december 2011 af jona9711 - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har lidt problemer med denne kemiopgave som jeg håber du vil hjælpe mig med! :-)

 

Kendt reaktion lyder således: K2CO3 (s) + HCl (l) --> CO2 (g) og jeg har afstemt den sådan her: K2CO3 + 2HCl --> CO2 + 2KCl + H2O... 

Spørgsmålet lyder at jeg skal finde massen for CO2 og dette kan gøres i et beregningsskema. Her er lidt data jeg har fået oplyst ved start: mK2CO3 = 5g og mHCl = 10 ml (10g) herefter regnede jeg MK2CO3 til 138,9255g/mol og nK2CO3 til 0.03599 mol.

HCl molaritet er 0,4 m/L og udfra formlen n=c*v har jeg udregnet nHCl til 0,004 mol

Nu er mit spørgsmål så bare hvordan jeg finder n for CO2 - for hvis jeg kan det, kan jeg selv regne resten..

 

Håber på DIN hjælp.. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2011 af Enhver (Slettet)

Du kigger på reaktionsforholdet. HCl  og  CO2  reagerer i forholdet 2:1.  For at finde nCO2,  dividerer du derfor nHCl med 2. 


Svar #2
14. december 2011 af jona9711

@Enhver

Spørgsmål: Er denne udregning rigtig? nHCl = 0,4 m/L * 0,010 L = 0,004 mol   (brugt formlen n=c*v)

Vil det sige at når nHCl er 0,004 mol så er nCO2 = 0,004/2 = 0,002?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#3

Det er koefficienterne, der afgører forholdet under afstemningen af kemiske reaktioner.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2011 af Enhver (Slettet)

Du behøver faktsik slet ikke at bruge n=c*v,  for du har beregnet nK2CO3 til 0.03599 mol.  Og da K2CO3  og  CO2  reagerer i forholdet 1:1,  er nK2CO3 = nCO2.


Skriv et svar til: Beregning af stofmængde (n)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.