Fysik

Dæmpet pendulbevægelse

17. december 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Er der nogen der kan fortælle mig, hvorfor Mathon får vinkelfrekvensen for den dæmpede svingning

til

ωd2 = g/l - 1/4*(η/m)2     dvs.  ωd = sqrt(g/l - 1/4*(η/m)2)

på side to i dokumentet, der er vedhæftet. Desuden vil jeg spørge hvilken enhed β har i dokument, du har vedhæftet (Jeg kalder normalt den eksponent λ)

Vedhæftet fil: matematisk pendul_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2011 af mathon

 

generelt er sammenhængen:

       differentialligningen for den
                                                         harmoniske svingning
                                                                                                        x '' + ω2·x = 0
                                                         med løsningen
                                                                                                        x = A·sin(ω·t+φ)

       differentialligningen for den
       tilsvarende dæmpede harmoniske svingning
                                                                                                        x '' + 2λ·x ' + ω2·x = 0
                                                         med løsningen
                                                                                                        x = A·e-λ·t·sin(µ·t+φ)      µ 2= ω2- λ2

så hvis ovenstående dokument
delvis tilrettes denne udtryksform,         
                                                      
              
har du                                                                   
 

Vedhæftet fil:matematisk pendul_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2011 af mathon

blot i et cosinusudtryk,
men som den velunderrettede  studerende, du er,
kender du fasejusteringen
                                                             sin(x) = cos(x - (π/2))


Svar #3
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Jeg er med på alt det du siger der :) 

ad 1

Jeg forstår dog ikke hvordan du kommer frem til

ωd2 = g/l - 1/4*(η/m)2

Som udtryk for vinkelfrekvensen for den dæmpede svingning bruger jeg ωd og du bruger μ. Og for den udæmpede bruger jeg ω0 og du bruger ω. Det er jeg med på. Men jeg forstår ikke hvordan du får udtrykket for vinkelfrekvensen til den dæmpede pendulbevægelse til det jeg har skrevet ovenstående.

ad 2

Med min notation bliver

λ = η/2m

altså

η =2mλ

Hvilken enhed får viskositeten? kg/s?


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. december 2011 af mathon

 

                        µ2 = ω2 - λ2

                      

         med
                        ω2 = (g/L)      λ =  η/(2m) = (1/2)·(η/m)

                        μ2 = (g/L) - (1/4)·(η/m)2

 

              [η] = kg/s

                       


Svar #5
17. december 2011 af placebo321 (Slettet)

Mange tak, Mathon


Skriv et svar til: Dæmpet pendulbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.