Matematik

Årlige proentvise vækst i BNP

17. december 2011 af Pernille6 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Hvis man skal udregne den årlige procentvise vækst i BNP i et land, kan man så bruge denne metode?:

BNP  1945 = 36
BNP 1988 = 1260
Forskel fra 1945 til 1988 = 43år

(1260-36)/36*100 = 3400%

3400%/43år = ca. 80% årlig procentvis stigning i BNP

Eller er denne metode helt forkert?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. december 2011 af SuneChr

Hvis den procentuelle stigning er den samme hvert år, skal der anvendes renteformlen.

Så vi får        1260  =  36·(1 + r)43   ⇔     log 1260  =  log 36 + 43·log (1 + r)

hvorefter det skulle være let først at finde (1 + r) og tilsidst r.


Svar #2
17. december 2011 af Pernille6 (Slettet)

Okay, så var det da helt forkert, det jeg lavede før.

Jeg tror ikke helt, jeg forstår. Hvis jeg bruger TI-interactive, kan jeg så løse problemmet ved:

solve(1260=36*(1 + r)^(43), r)

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. december 2011 af nielsenHTX

# 2 noget opløftet i 43 har potentielt 43 forskellige løsninger hvilket 1260=36*(1 + r)^(43) faktisk har(de 42 er dog komplekse) så når du løser den med solve(1260=36*(1 + r)^(43), r) får du sikkert nået meget langt, men kun den ene af dem er reel. hvis du kun vil se den ene løsning kan du løse log 1260 = log 36 + 43•log (1 + r) på din lommeregner i stedet for, men den kan også let laves i hånden.


Svar #4
17. december 2011 af Pernille6 (Slettet)

#4

log 1260 = log 36 + 43•log (1 + r) = 42,034. Vil det sige en gennemsnitlig procentvis stining på ca. 42%?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. december 2011 af Walras

Den årlige gennemsnitlige vækstrate:

Kn=K0(1+r)n <=> r=(Kn/K0)1/n-1,

dvs

r=(1260/36)1/43-1=0.086,

hvilket således svarer til, at BNP er steget med omkring 8,6 % gennemsnitligt om året i perioden 1945-1988.

Solve-faciliteten angiver ikke komplekse løsninger. Så skal cSolve benyttes, men da det kun er reelle løsninger, der er relevante (og komplekse tal ikke er gymnasiepensum), kan vi vist roligt udelukke disse. Alligevel er solve ikke nødvendigt, det handler blot om at løse en ligning.


Svar #6
17. december 2011 af Pernille6 (Slettet)

#5

Din resultat er ens med: solve(1260=36*(1 + r)^(43), r)

Dvs. begge metoder virker?


Brugbart svar (2)

Svar #7
17. december 2011 af Walras

Ja, selvfølgelig får du samme resultat. Det er jo samme formel og dermed samme metode, der udnyttes. Forskellen er, at #5 er matematik, hvorimod solve handler om at indtaste i et præprogrammeret program.


Svar #8
17. december 2011 af Pernille6 (Slettet)

#7

Ja selfølgelig :o). Eller mange tak for hjælpen! :D


Skriv et svar til: Årlige proentvise vækst i BNP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.