Matematik

Lineær Algebra - Vektorrum

18. december 2011 af Vitoloco (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Jeg sidder med en opgave som jeg ikke kan finde ud af, håber der er nogen der kan hjælpe.

Se opgaven her

 

Det er opgave 4.2

i) Vis at TrigN(R) er et reelt vektorrum, og at funktionerne sin2(x) og cos2(x) ligger i Trig2(R).


Vi har fået følgende hints:

For at vise at TrigN_1(R) er et reelt vektorrum V skal I tjekke

- at lambda*f_N1(x) og en summation af to funktioner i V også ligger i V

- at regneregler gælder om i def 4.1.1: her er det nok at sige at f(x) er kontinuer, summation og multiplikation er defineret som sædvanlig og 0-vektoren eksisterer i V


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2011 af peter lind

Det er nogle gode tips du har fået og der er også et godt tip i selve opgaven, så hvad er du i tvivl om?


Svar #2
18. december 2011 af Vitoloco (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg tester de 8 "V'er", jeg tror at et eksempel med 1 af dem ville være nok.

Altså, hvordan viser jeg at regnereglerne er opfyldt? Og summationer irriterer mig også virkelig meget.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2011 af peter lind

Hvad mener du med de 8 V'er ?

Hvis summationerne irriterer så skriv den ud som for eks. ∑ansin(n*x) = a1*sin(x) + a2*sin(2x) +... aN*sin(N*x)


Svar #4
18. december 2011 af Vitoloco (Slettet)

De "8 V'er" som vi kalder dem, er regneregler som skal være opfyldt for at der kan være tale om et vektorrum.

 

Se evt. det vedhæftede billede, så forstår du hvad jeg mener.

Vedhæftet fil:8Ver - stud.bmp

Brugbart svar (2)

Svar #5
18. december 2011 af peter lind

De følger egentlig næsten indlysende fordi de gælder for reelle tal og funktioner.  for at tage V5.

f(x) defineret som i opgaven. g(x) = c0 +Σci*sin(i*x )+Σdicos((i*x) )

λ(f(x)+g(x)) = λ( a0 + Σaisin(i*x)+∑bisin(i*x) + c0 +Σci*sin(i*x )+Σdicos((i*x) ) =

λ( a0 + Σaisin(i*x)+∑bisin(i*x) ) + λ(c0 +Σci*sin(i*x )+Σdicos((i*x) ) = λf(x) + λg(x)


Svar #6
18. december 2011 af Vitoloco (Slettet)

Mange tak for din hjælp Peter Lind, men jeg er stadig ikke helt med. Nu har du vist at λ(f(x)+g(x)) = λf(x) + λg(x), men hvordan viser jeg så at både λ(f(x)+g(x)) og λf(x) + λg(x) ligger i mængden TrigN(R) ?

Nu begynder jeg at tro at jeg misforstår opgaven.


Brugbart svar (2)

Svar #7
18. december 2011 af peter lind

ganger du ind i parentesen og samler dem sammen i en passende rækkefølge får du

λ (a0+b0) + Σλ(ai+ci)sin(i*x)+∑λ(bi+di)cos(i*x)


Svar #8
18. december 2011 af Vitoloco (Slettet)

λ (a0+b0) skal vel være λ (a0+c0) ?

Og tusind tak for hjælpen, jeg vil sætte mig til at prøve det nu.

 

Lige en ting mere, når der i hintet står:

"at regneregler gælder om i def 4.1.1: her er det nok at sige at f(x) er kontinuert, summation og multiplikation er defineret som sædvanlig og 0-vektoren eksisterer i V"

 

Er det så nok bare at besvare:

Vi kan ud fra funktionsudtrykket se at f(x) må være kontinuert, og har vist at summation og multiplikation er defineret og at 0-vektoren eksisterer i V"

Dette kræver så at jeg kan vise at 0-vektoren eksisterer. Kan du hjælpe mig med dette også?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. december 2011 af peter lind

Ja a0 = ai = bi = 0 giver 0 vektoren.


Svar #10
18. december 2011 af Vitoloco (Slettet)

#9 forstod jeg intet af hvis jeg skal være ærlig :)


Brugbart svar (2)

Svar #11
19. december 2011 af peter lind

Hvis alle a'erne og b'erne er 0 er funktionen f(x) = 0 altså funktionen der giver konstanten 0. Dette er det neutrale element ved addition, når vektorene er funktioner . Med f(x) =  0 funktionen vil jo f(x)+g(x) = g(x)


Skriv et svar til: Lineær Algebra - Vektorrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.