Matematik

Linjers ligning

18. december 2011 af Tangoper (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.

Jeg sidder med noget matematik, som jeg ufatteligt gerne vil have hjælp til. Her kommer det:

Linjerne m og n har ligningerne:

m: 2x-3y=14   ,   n: x-0,5y=5

Bestem ligningen for den linje l, der går gennem skæringspunkt for m og n, og som er parallel med linjen og ligningen 3x-6y=17

?Jeg ved nu ikke hvad jeg skal gøre, og er kommet frem til dette:

Jeg isolerer med y:

m: 2x-3y=14 --> 3y=2x-14

n: x-0,5y=5 --> 0,5y=5-x --> y= 2x-10, da jeg er gået fra 0,5 til 1.

Nogle der kan hjælpe mig hele vejen derfra? Er rimelig blank.

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2011 af mathon

    begynd med skæringspunktet

 


Svar #2
18. december 2011 af Tangoper (Slettet)

Jeg ved ærlig talt ikke hvordan jeg helt præcist finder det.. Ved bare ligningen hedder y=ax+b


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2011 af mathon

 

     I:   2x - 3y = 14
     II:  x - 0,5y = 5                     II multipliceres med -2 og kaldes III

     I:    2x - 3y = 14
     III:  -2x + y = -10                  I og III adderes

                -2y = 4
                 y = -2                      som indsat i II giver

             x - 0,5·(-2) = 5
             x + 1 = 5
             x = 4

skæringspunkt
                                 S = (4,-2)


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. december 2011 af mathon

Bestem ligningen for den linje l, der går gennem skæringspunkt for m og n, og som er parallel med linjen med ligningen 3x-6y=17

--->

Bestem ligningen for den linje l, der går gennem (4,-2) og som er parallel med linjen med ligningen
                  
                            y = (1/2)x + (17/6) 


Svar #5
18. december 2011 af Tangoper (Slettet)

Tusind tak! Nu forstår jeg det meget bedre.


Svar #6
19. december 2011 af Tangoper (Slettet)

Eller måske ikke helt.. Hvorfor er der du ganger med -2? Og hvad mener du med svar #4?

Jeg kan ikke få det til at gå op.


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. december 2011 af mathon

Bestem ligningen for den linje l, der går gennem (4,-2) og som er parallel med linjen med ligningen
                  
                                                               y = (1/2)x + (17/6)

 

punkthældningsformlen:
                                                               y - yo = a
·(x-xo)

                                                               y - (-2) = (1/2)·(x-4)

                                                               y + 2 = (1/2)·x - 2


                                                               y = (1/2)·x - 4
 


Svar #8
19. december 2011 af Tangoper (Slettet)

mange tak! Men da svaret er x-2y=8, skal jeg så bare gange med 2, eller hvordan får jeg det lavet om?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. december 2011 af mathon

 

                                                  y = (1/2)·x - 4

                                                  2y = x - 8

                                                  x - 2y = 8

                                                 


Svar #10
19. december 2011 af Tangoper (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!:-)


Skriv et svar til: Linjers ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.