Matematik

matrix (afgøre om et sæt er lineær u- eller afhængig.

30. december 2011 af kla08 (Slettet)

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=yLi8RxqfowA

jeg følger denne metode, men hvorfor er det at matricen sættes lig 0? 

altså hvorfor skal x1, c2 og x3 = 0

kan en forklare? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Efter at have set denne video, kan jeg ikke se, hvad dit spørgsmål har med det i videoen gennemgåede stof. Af hensyn til dem, der prøver at hjælpe, bør du formulere dit spm mere præcist.

Der er ikke tale om at sætte matricen lig med 0 , hvilket er logisk vrøvl.

I eksemplet undersøges, hvorvidt de tre søjlevektorer

[1 -2 0]T , [4 0 8]T , [3 -1 5]T

er lineært afhængige eller lineært uafhængige. Man benytter igen definitionen for, at et sæt af tre vektorer {v1,v2,v3} er lineært uafhængige, nemlig, at ligningen

λ1v1 + λ2v2 + λ3v3 = 0

kun har den ene løsning (λ1 , λ2 , λ3) = (0 , 0 , 0) . For at dette skal være tilfældet, skal ligningssystemets matrix have en determinant, der ikke er 0 .


Svar #2
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

jeg har formuleret mit spørgsmål forkert. og jeg er klar over at det muligvis er basiske spørgsmål jeg stiller, det er fordi jeg ikke forstår det.

hvorfor må determinanten ikke være 0? er det fordi det man ganger de her søjlevektorer er med, skal være forskellig fra 0? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis determinanten er 0, har ligningssystemet enten ingen eller mere end 1 løsning (og da (0,0,0) trivielt altid er en løsning, er der tale om mere end 1 løsning), og sættet er derfor lineært afhængigt.


Svar #4
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

når d = 0, er der så ikke kun en løsning? 

og når d < 0 så er der ingen løsninger. 

eller gælder noget andet i det her tilfælde? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Nu roder du det sammen med løsningen af en 2.-gradsligning, hvor d betegner ligningens diskriminant.


Svar #6
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

ja nemlig. 

hvad gælder der i dette tilfælde? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremgår jo af svarene i #1 og #3.

I eksemplet i videoen er determinanten

D = 1·(0·5 - (-1)·8)
        - (-2)·(4·5 - 3·8)
        + 0·(4·(-1) - 3·0)

    = 8 +2·(-4) = 0

hvorfor sættet af søjlevektorer er lineært afhængigt.


Svar #8
30. december 2011 af kla08 (Slettet)

nå okay, jeg brugte kun videoen som et eksempel, men den opgave jeg sidder med ligner denne. 

 


Skriv et svar til: matrix (afgøre om et sæt er lineær u- eller afhængig.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.