Matematik

Juleopgaver

31. december 2011 af Niko83 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Stk nr. 1

Et teater beslutter sig til  at hæve prisen på alle billetter me 30 procent. Derved stiger den samlede billletindtægt med 17 procent.
 Hvor mange procent har publikumtallet ændret sig med? Jeg har regnet ud at det har ændret sig med 52,1 procent.
Hvis Stk nr. 1 er rigtigt svar mig med en RIGTIG. hvis den er ikke rigtigt svar mig HVORDAN.

STK. NR. 2
Find fem på hinanden følgene ulige tal hvis sum er 125. .

STK. NR. 3

Erstat bogstaverne med tal så resultatet stadigvæg passer.
Hver bogstav svarer til et og kun et tal

       T Y V E

+     T Y V E
--------------

    F Y R R E

Med venlig hilsen  plus Godt  NYTÅR

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. december 2011 af mette48 (Slettet)

nr 2

tallene kaldes

a, a+2, a+4, a+6, og a+8

sum 5a+20 =125

5a=105

a=21

tallene er 21, 22, 25, 27, og 29

nr 3

 6720

 6720

13440


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1.

Hvis publikumtallet før er x med en billetpris på y og det efter prisændringen er (1+r)x , hvor billetprisen er y·1,3 , gælder der, at

(1+r)x·y·1,3 = x·y·1,17 ,

hvoraf

1 + r = 1,17/1,3 ,

og dermed

r = 1,17/1,3 - 1= -0,13/1,3 = -10%

Publikumtallet er derfor faldet med 10% .


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din løsning på Opg 3 passer ikke med opgavens forlæg. Man må gå ud fra, at et bestemt bogstav svarer til det samme ciffer i hele opgaven, og at forskellige bogstaver svarer til forskellige cifre.

Opgaven

   TYVE
+ TYVE
FYRRE

kan løses som

  8720
+8720
17440

Det er klart, at E må være 0 og F må være 1 . Da V+V skal give R i 1. ciffer, og da Y+Y også skal give R i 1. ciffer, kan V+V ikke give mente, så der må gælde V < 5 , og Y > 5 , og dermed at T+T+1 giver 10+Y . Dette viser, at Y må være ulige, og R må være lige. Der må også gælde Y = V+5 , og R = 2V , hvorfor V må være lige.

V kan altså være 2 eller 4.
Antager vi V = 2, fås Y = 7, R = 4, T = (9+Y)/2 = 8 .
Antager vi V = 4, fås Y = 9, R = 8, T = (9+Y)/2 = 9 , hvilket giver samme værdi for Y og T, hvilket ikke kan godtages.

Altså er der kun den ene løsning som angivet ovenfor.


Svar #4
01. januar 2012 af Niko83 (Slettet)

Stk. nr 2. kunne du godt bruge kun tallerne 1,3,5,7,9?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Opgaven er løst korrekt i #1 (der menes dog tallene 21, 23, 25, 27, 29) . Du kan vel let se, at tallene 1, 3, 5, 7, 9 ikke adderes op til summen 125 .


Skriv et svar til: Juleopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.