Matematik

Hjælp :)

05. januar 2012 af 787 (Slettet)

skrive som en balndet tal ?

fx 

16/6

14/4

30/9

hvordan regner man en blandet tal til en normal brøk ?

fx.

11/4

34/8

jeg vil gerne en forklarelse så kan jeg godt regne dem selv næste gang.

 

hvordan kan man regne et tal til procent 

 

fx. 

34

355

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. januar 2012 af anjahør (Slettet)

blandet tal. fx. se hvor mange gange 6 går op i 16, som = 2 gange, men fordi det ikke går ligeop har du også en rest på. 4. så brøken kommer til at hedde, 2 4/6. altså en hel og en brøk = et blandet tal 


Brugbart svar (2)

Svar #2
05. januar 2012 af Deeweext0 (Slettet)

Forklaring følger!


Hej 787. Din opgave går ud på at se på sammenhængen mellem brøkker og blandede tal. En brøk består af en tæller og en nævner, og nogle gange kan man komme ud for at man har for meget i tælleren, så man med god grund kan reducere tallet til et blandet tal og derved få lidt mere mening ud af det. Et dummy eksempel ville være at du havde fire halve lagkager altså 4/2. Men i virkeligheden med lidt god fornuft og en kage gaffel, kan du flytte dem sammen til to hele lagkager, altså tallet 2. Det der sker er, at man ser hvor mange gange nævneren (den nederste) kan gå op i tælleren (den øverste). I vores dejlige kage eksempel går to jo op i fire to gange. Lad os se på din opgave, inden jeg skal til at lave mig noget kage nu.

 

Fra blandet tal til heltal

[1] 16/6 - Her ser vi at du har 16 dele, og for hver helt tal skal du bruge 6. Så vi tænker os til seks-tabellen og finder at uden at gå over de 16, kan vi kun komme til 2, fordi 6,12 .. og så det næste ville have været 18, men så meget havde vi jo ikke. Så det giver 2. Men hov! Nu har vi jo kun brugt 12 af de 16 dele vi havde for at få det hele tal 2 frem. Så har vi jo 4 dele tilbage. Så her kommer det "blandede" tal frem. Vi kan ikke gøre med ved de sidste, og lader dem være, og får derved at det endelig tal er: 2 + 4/6. Du spørger efter en forklaring, og den står heroppe som eksempel. Men en mere matematisk fremgang ville være at se på det som tælleren og nævneren: t / n for HVER gang tælleren t kommer over nummeret n, kan du trækker det tal fra tælleren og skrive et helt tal (hhv 1,2,.. ). Ved ikke om det gav mere mening på matematisk fremgangsmåde end på eksemplet.

 

Fra heltal til blandet tal

Det næste du spørger efter er en forklaring på hvordan man regner den anden vej, altså fra et helt tal til en brøk, men de tal du skriver giver ingen mening i sammenhængen så kommer lige med forklaringen alligevel. En brøk er relativ, altså hvis du har en hel lagkage kan du dele del i alle de stykker du vil, men uanset hvor mange mindre stykker du skære den i, vil du stadig have en hel lagkage. Altså hvis du skærer den i to stykker har du stadig begge stykker, så du ville have 2/2 som er 1. Du kan også skrive tallet 1 som brøk på følgende måder 1/1, 2/2, 3/3, 4/4 osv! Hvis vi går lidt videre og se på hel tallet 2, så skal vi lidt længere op af og så bliver det 2/1 eller 4/2. Du kan jo prøve at regne de to tal jeg netop skrev baglængs som beskrevet i første del af svaret.

 

Procent

Igen skriver du et par eksempler der ikke giver noget mening. Ordet procent betyder 'pro cent' altså per 100. Det forstås at 1% er det samme som 1/100. Derfor hvis du har brøkken 1/100 kan du sige at du har en procent, ligeledes kan du med 2/100 sige at du har 2%. Hvordan kan det så være at 1/50 OGSÅ er 2%? Ja, der er vi så nød til at kende lidt om reducering af brøkker. En magisk regel i matematik siger at man altid kan forlænge eller forkorte(*) sin brøk med alt det man vil, bare man gør det både i toppen og i bunden. Derfor ser vi lige igen på de to procent tal, altså 2/100 og 1/50. Hvis du reducere tallet 2/100 med 2, så skal du dividere med to i både tæller og nævner og får at (2/2) / (100/2) = 1 / 50. 

 

Hilsen

Philip Falck


Skriv et svar til: Hjælp :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.