Fysik

Bevægelsesmængde

07. januar 2012 af Syncro (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa folk på studieportalen.

 

Jeg har fået en opgave for omkring bevægelsesmængde

Opgaven er fra Vejen til Fysik A2

Opgave 274

"En båd med massen 5,0 ton og fart 2,0 m/s støder i tæt tåge ind i en båd med massen 3,0 ton og farten 2.8 m/s, som bevæger sig i modsat retning.

Den tunge båd ligger stille efter sammenstødet" 

A) Vælg en positiv retning, og angiv de to bådes bevægelsesmængder før støtdet med fortegn.

Svarende på dette var 

P=m*v
Båd 1 = 10000 kg*m/s

Båd 2 = -8400 kg*m/s 

B) Begen den mindste båds hastighed lige efter stødet?

Dette spørgsmål driller mig, har tjekket min bog igennem men kan på ingen måde komme frem til det mit facit mener.

Vi lavede endda forsøg der mindede om dette, men der havde vi en fotocelle til at beregne vores hastighedder før og efter, men det var vi jo ikke nu. Tænker lidt at jeg skal isolere noget i en af de 2-3 formler man har, og derved finde hastigheden? eller hvordan.

Håber en kan hjælpe mig. 

 

Syncro. 

 

ps har så os spørgsmål C) Hvor stort er tabet i kinetisk energi? 

 

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2012 af mathon

centralt stød

den 5,0 ton tunge båd's bevægelsesretning
regnes positiv

bævægelsesmængdebevaring
giver:

                                                   m1·v1 + m2·(-v2) = m1·0 + m2·u2            m1>m2 

                                                   m2·u2 = (m1·v1 - m2·v2)

                                                   u2 = (m1·v1 - m2·v2) / m2
som i et éndimensionalt
koordinatsystem giver
                                                   u2 = (m1·v1 - m2·v2) / m2

                                                   u2 = (m1/m2)·v1  -  v2

som aktuelt giver
                                                   u2 = (5/3)·(2 m/s)  -  (2,8 m/s)  ≈ 0,53 m/s

     

                                                 

 


Skriv et svar til: Bevægelsesmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.