Fysik

mærkeligt formuleret fysikopgave

12. januar 2012 af nicolaskm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP, jeg har fået en opgave som for mig syntes at være så dårligt fomuleret at jeg ikke har nogen ide om hvad jeg skal gøre eller finde ud af:

 

Der ophænges 2 masser i en snor med længden 20 m, og er underlagt tyngdekraften.

Bestem vinklen, som m1´s snor beskriver i forhold til lodret. Afstanden mellem m1 og m2 sættes lig 0.250 m.

Hvor stor er flytningen af m1 på grund af tiltrækningskraften ?   

 

Vil meget gerne høre hvad i mener. 

Alle forslag er velkomne!


Svar #1
12. januar 2012 af nicolaskm (Slettet)

Nogle der kan sige mig hvad jeg skal gøre? 

 

PLEASE ! ! !


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. januar 2012 af hesch (Slettet)

Jeg tror opgaven skal forstås som:

De to masser hænger i hver sin snor, og i samme højde, og med horisontal afstand: 0,25 m.

Masserne vil tiltrække hinanden, grundet gravitationskraft, altså vil snorene ikke være parallelle og ingen af dem hænge lodret. Opstil udtryk for beregning af m1-snorens vinkel ( som funktion af m1 og m2 ).


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2012 af chsor4 (Slettet)

Ja, tyngdekraften mellem masser. Men der er også en lille smule, fordi jorden er rund. Så lodret for den ene er ikke parallel med den andens "lodret".. 

 

Det er bare et irriterende spørgsmål, fordi det er så små størrelser der arbejdes med.


Svar #4
16. januar 2012 af nicolaskm (Slettet)

Det var lidt sværere en jeg havde forventet.

Hvordan opstiller jeg sådan et udtryk?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. januar 2012 af hesch (Slettet)

Du kan, med god ret, antage at der er tale om et meget lille vinkeludsving fra lodret, ligesom når der regnes på penduler. Du skal betragte de to gravitationskræfter, der virker på m1, nemlig den vertikale, Fv, fra jordens tyngdeacceleration, ( = 9,81 m/s2 ), og den horisontale, Fh, fra massen m2. Vinkeludsvinget må være:

Θ = arctan(Fh / Fv ), hvor

Fh = G * m1 * m2 / s2,  G er gravitationskonstanten = 6.6742 · 10−11 N m² kg-2, s er afstanden mellem m1 og m2.

Med kendskab til θ og snorlængde kan du herefter beregne flytningen af m1.

PS: Jeg er lidt på tynd is her, så du må tjekke :)

 

 


Svar #6
16. januar 2012 af nicolaskm (Slettet)

ok tak skal du have


Skriv et svar til: mærkeligt formuleret fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.