Matematik

bestem årlig procentvis rente

15. januar 2012 af tazsl (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen, har fået stillet følgende opgave i matematik.

I 1997 indsatte en person et beløb på en bankkonto med en fast årlig procentvis rente. Banken tilskriver rente en gang årligt. Kontoens indestående i 1998 og 2002 fremgår af nedeståede skema 

år                                       1998        2002
Kontoens indestående 8200         9051

Jeg skal så bestemme den årlige procentvise rente??


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af nielsenHTX

brug

kn=k0(1+r)n ,   ,hvor

kn er slutbeløbet

k0 er start beløbet

r er renten

n er antal terminer

 


Svar #2
15. januar 2012 af tazsl (Slettet)

Jo tak, men har jo netop ikke renten, undskyld hvis jeg misforstår, men er meget dårlig til matematik??

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af nielsenHTX

#2 det er rigtigt du skal finde r, men du kender de 3 andre variabler

kn=9051 , n=4 og k0=8200

og så kan du bestemme r


Svar #4
15. januar 2012 af tazsl (Slettet)

ja forstå jeg godt, men forstå ikke hvordan jeg finder frem til r udfra de 3 variabler?


Svar #5
15. januar 2012 af tazsl (Slettet)

Kan da ikke passe at renten er 0,1037?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2012 af Walras

En anden måde at udregne den på er, at der fra teksten kan uddrages, at kontoens indestående over tid kan beskrives ved en eksponentialfunktion, der går igennem punkter P(1,8200) og Q(5,9051). 

Ved at udføre regressionen estimeres forskriften til

K(t)=8000*1,025t,

hvor K(t) er kontoens indestående til tiden t, mens t er antal år efter 1997, hvor kontoen oprettedes.

Hvis det da benyttes, at

K(t)=8000*(1+0,025)t,

er det klart, at renten er r=0,025, det vil således sige, at der tilskrives renter på r=2,5 pct. p.a.

Fra formlen i #1 er det dog klart, at den generelle formel for den gennemsnitlige årlige vækstrate må være

r=(Kn/K0)1/n-1,

så det ved indsættelse fås, at

r=(9051/8200)1/4-1=0,025,

der naturligvis giver samme resultat. 

#2 Der er ikke noget, der hedder at være dårlig til. Der er noget, der hedder at have brugt for lidt tid på.


Svar #7
15. januar 2012 af tazsl (Slettet)

Tak for svaret, Vil dog ikke sige jeg har brugt for lidt tid, er nærmere kørt fast, og har ikke tænkt i andre baner, og så når man som regelt ikke videre, men mange tusinde tak for hjælpen, nu forstår jeg det ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2012 af nielsenHTX

#5 ja se #6 

r=(9051/8200)1/4-1=0,25 manlger lige et 0

 


Svar #9
15. januar 2012 af tazsl (Slettet)

Nu kommer så næste problem, nu skal jeg bestemme det beløb der blev indsat i 1997.

ville tro jeg skulle bruge formlen K0= k/1+r

men det giver noget fuldstændig forkert

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2012 af Walras

Benyt, at

K0=Kn/(1+r)n

hvor n er terminer siden kontoen oprettedes. Da har du

K0=9051/(1+0,025)5=8000.

Havde du gjort, som jeg gjorde først i #6, havde du dog kunne aflæse dette med det samme.


Skriv et svar til: bestem årlig procentvis rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.