Fysik

stjernesystem

15. januar 2012 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen, 
jeg har lavet sådan et opgave, hvor man havde to stjerner der cirklede om et fælles massemidtpunkt. De havde altså en vis hastighed og en vis potentiel energi i forhold til hinanden. Så blev man spurgt om, hvilken energi som man skulle bruge for at få dem uendelig langt væk fra hinanden. Min lærer sagde til mig, at man regnede det ud simpelt som deres totale mekaniske energi i stjernesystemet. Men det forstår jeg ikke helt. For kunne man ikke forestille sig at skille dem uendelig langt fra hinanden, idet de beholdt deres kinetiske energi? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af peter lind

Hvis de er uendelig langt fra hinanden er deres potentielle energi 0 og den kinetiske energi er aldrig negativ , så betingelsen er at deres totale mekaniske enegi er ikke negativ


Svar #2
15. januar 2012 af aaaa202 (Slettet)

jeg synes det er underligt, at den kinetiske energi er negativ. Uanset hvad kan vi da blive enige om, at de har en energi bundet i deres hastighed. Hvorfor kan de ikke trækkes fra hinanden uden, at deres hastighed bliver 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af peter lind

Den kinetiske energi er aldrig negativ. Hvad kan ikke trækkes fra hinanden ?


Svar #4
15. januar 2012 af aaaa202 (Slettet)

Nå nej det er den ikke - men så er jeg ligevidt. Lad mig opsummere. Vi har i det bundesystem:
Emek-start= Epot + Ekin
Så lad os f.eks. sige at Epot=-1J og Ekin=0.5J. Og vi får:
Emek-start=-0.5J
Så skal vi tilføre 0.5J for at få dem uendelig langt fra hinanden ikke? Ahh det giver måske mening. Så man skal tage den kinetiske energi, som noget, der gør, at vi ikke behøver at tilføre lige så meget energi, som hvis den ikke havde været der, ikke? Dvs. den kinetiske energi er i sig selv et udtryk for at stjernen prøver at slippe væk fra tyngdefeltet?
Men hastighedsvektoren er jo tangentiel... Har en idé om, at det her er simpelt, men jeg kan ikke lige få tankerne til at gå op :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man taler også om undvigelseshastigheden som den miondste hastighed en partikel (satellit) skal have for at løsrive sig fra en stor masses (planets) gravitationsfelt.

Derfor kan en planet med en lille masse ikke holde på en atmosfære, idet de maxwellske hastigheder for molekylerne i atmosfærens gasser bliver større end gravitationsfeltets undvigelseshastighed, forudsat, at der er en passende temperatur.


Svar #6
15. januar 2012 af aaaa202 (Slettet)

Men har det ikke nogen betydning at hastighedsvektoren er tangentiel. Så er den jo ikke direkte løsruvebde,


Svar #7
16. januar 2012 af aaaa202 (Slettet)

løsrivende


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2012 af peter lind

#6 jo det har det Impulsmomentet skal også være bevaret: men jeg tvivler på at du skal tage det med i dine betragtninger


Skriv et svar til: stjernesystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.