Fysik

Hjælp, spektralinjer

20. januar 2012 af Fredemus (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Har en opgave der lyder på:

For en spektrallinje med bølgelængden  589 nm måles afbøjningsvinklen mellem 0. og 1. orden til 20.9(grader).

Hvor mange spalter pr. millimeter har gitteret?

ved at sin(g)=n*y/d

hvor y= bølgelængden, n= nr. på orden, d= antal spalter pr. millimeter og g= afbøjningsvinklen.

jeg tænkte straks at hvis jeg isolere d, var den løst men så fik jeg 1651.07 og synes det er et lidt for stort tal. har jeg glemt nogle IS enheder eller hvad er der gået galt her?

d=(1*589)/sin(20.9) =1651.07

 

Mange tak på forhånd :)

M.v.h Frederikke


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2012 af mathon

 

  d = 589 nm / sin(20,9º) = (5,89·10-7 m) / sin(20,9º) = (5,89·10-4·10-3 m) / sin(20,9º) =

             (5,89·10-4·10-3 m) / sin(20,9º) = (5,89·10-4mm) / sin(20,9º) = 0,001651 mm

  antal streger pr mm
                                  N = (1 mm) / (0,001651 mm) ≈ 606


Svar #2
24. januar 2012 af Fredemus (Slettet)

okay, mange tak :)


Skriv et svar til: Hjælp, spektralinjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.