Fysik

Magnetisme

21. januar 2012 af LuckyFoul (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opg. 3.6

Stråling fra en radioaktiv kilde afbøjes i et homogent magnetfelt med fluxtætheden 0,35T. Betastrålingen udfører derved cirkelbevægelse med radius 1,5cm og alfastrålingen cirkelbevægelse med radius 74cm.

A) Beregn de to strålingers kinetiske energier i energienheden elektronvolt.

B) Beregn hastigheden af alfa og beta-partiklerne.

Er gået i stå med denne opgave.. hvordan kan jeg regne den kinetiske energi af de to strålinger.. Og hastigheden forstår ikke det helt.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2012 af mathon

du har                     
                       Ekin = (1/(2m))·p2 = (r·|q|·B)2 / (2m)                     (p = m·v) 

A) Beregn de to strålingers kinetiske energier i energienheden elektronvolt.

     betastråling
                           Ekin = (r·|q|·B)2 / (2·me)
                       
                           
Ekin = ((0,015 m)·(1,60218·10-19 As)·(0,35 T))2 / (2·(9,10939·10-31 kg)) =

                                                                        3,88347·10-13 J = 2,424 MeV

     alfastråling
                           Ekin = (r·|q|·B)2 / (2·mHe)
                       
                           
Ekin = ((0,74 m)·(2·(1,60218·10-19 As))·(0,35 T))2 / (2·(6,64648·10-27 kg)) =

                                                                        5,18154·10-13 J = 3,234 MeV
 


 


Svar #2
21. januar 2012 af LuckyFoul (Slettet)

mange tak..


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2012 af mathon

     betastråling
                           v = (2·Ekin/me)0,5 = (2·(3,88347·10-13 J)/(9,10939·10-31 kg))0,5 = 9,23·108 m/s
                                                                                         

     alfastråling
                           v = (2·Ekin/mHe)0,5 = (2·(5,18154·10-13 J)/(6,64648·10-27 kg))0,5 = 1,25·107 m/s


Svar #4
21. januar 2012 af LuckyFoul (Slettet)

Havde godt regnet ud at isolere v efter jeg have fundet E.kin

Men mange tak alligevel.. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2012 af mathon

eller
            v = |q|·B·r / m


Skriv et svar til: Magnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.