Matematik

Differentialregning

24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. :-)

Er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave?

Bestem den afledede uden CAS:

f(x)=ln(1/√x)

og

f(x)=ln(2x3+x2)

Hvis vi vil skrive hvilken regel der bruges ville det være fantastisk.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2012 af peter lind

Brug reglen for sammensat funktion med f(y) = ln(y) og y= g(x) heholdsvis 1/√x og 2x3+x2


Svar #2
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

Den synes jeg ikke jeg støder på  i min bog Mat B til A. Jeg har formlen (f*g)'(x0)=f'(y0)*g'(x0)=f'(g(x0))*g'(x0) jeg synes bare ikke mine resultater er lig lommeregnerens :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2012 af peter lind

DuDen formel du nævner er for produktet af 2 funktioner. Det du har her er sammensatte funktioner f(g(x))' = f'(x)*g'(x)


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

 

 

h(x)=ln(2x*3+2x)

g(x)=6x+2x    g´(x)=8

f(x)=ln(x)     f`(x)=1/x

 

f(g(x)=ln(6x+2x)

h´(x)=f(g(x))*g´(x)

       = f´(6x+2x)*8

       =1/(6x+2x)*8

      = 1/x


Svar #5
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

Tak for svar.

Der er bare lige det at der skulle have stået ln(2x^3+x^2) :-)

Jeg synes bare ikke jeg får det samme som lommeregneren når jeg tjekker efter.. hm..

5)f(x)=ln(2x^3+x^2)
Igen deles den op i den ydre funktion f, og den indre funktion g.
f(x)=ln(x)   og g(x)= (2x^3+x^2)
f’(g(x))·g’(x):
h(x)=ln(2x^3+x^2)
g(x)=2x^3+x^2 g’(x)=6x^2+2x
f(x)=lnx f’(x)=1/x
f(g(x))= ln(2x^3+x^2)
h’(x)=f(g(x))·g’(x)
= ln(2x^3+x^2) ·6x^2+2x
¨

Jeg kan ikke få det til at passe, for det skal give:

(2/2x+1) + (2/x)

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. januar 2012 af peter lind

Der skal stå h'(x) = f'(g(x))*g'(x)  f(x) skal også differentieres. Hvis du bruger forskellige symboler bliver det nok nemmere. z = f(y) = ln(y) , y= g(x) = 2x3+x2.  dz/dx = (dz/dy)*(dy/dx)


Svar #7
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

Man kan hurtigt komme til at føle sig dum. I mit hoved burde det være pære simpelt, og jeg har normalt aldrig problemer med matematik, men nu har jeg siddet og vendt og drejet det, og det giver stadig ikke det samme som min TI-89'er.

Kan jeg lokke dig til at hjælpe mig skridtet videre? :-)

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. januar 2012 af jrnh555 (Slettet)

tænk på dem som indre og ydre funktioner, differentier dem og sæt dem ind i formlen fra svar #6


Svar #9
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

hmm.. jeg prøver. Tak for hjælpen. :-)

 


Svar #10
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

Jeg må opgive, jeg kan simpelthen ikke lige dreje den!

Kan jeg ikke få en af jer til at udregne den første, så tror jeg snildt jeg kan den sidste, jeg skal bare lige se hvordan den bruges :-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. januar 2012 af mathon

transmissionsproblemer


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. januar 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:differentiation_76.doc

Svar #13
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

4)f(x)=ln(1/√x)
Igen deles den op i den ydre funktion f, og den indre funktion g.
Ydre: f(y)=ln(x) og indre = y=g(x)=  1/√x
g’(x)=(-1)/(2x^(3/2) )    og f’(y)=1/x
h’(x)= f’(x)·g’(y)= (-1)/(2x^(3/2) ) ·  1/x   = (-1)/(2x^(5/2) )

Er det rigtigt?

 


Svar #14
24. januar 2012 af FJ1990 (Slettet)

og Denne her:

Ydre f(y)=ln(x) indre y=g(x)=2x3+x2
g’(x)=6x2+2x  f’(y)=1/x
h’(x)=f’(x)·g’(y)= (6x2+2x)·  1/x = (6x^2+2x)/x = 6x2+2


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.