Matematik

Reducer

31. januar 2012 af momix (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan kan man reducer følgende mest muligt:

 

a-2b   -   3a - 2b

--------   --------

6                9

 

 

Det som jeg tror:

 

Jeg føler, at jeg skal hæve parentesen så - bliver til +, men der ingen parentes.

 

Siden a står alene så må a være 1, da a ikke er defineret med bestemt tal ligesom 3a.

 

Da jeg kan se, at det sæt op som brøkker så tror jeg, at man skal finde fællesnævner, hvilket er 18.

 

a-2b   -   3a - 2b               a-2b   -   3a - 2b      (a-2b) *3  -    (3a - 2b) * 2        -1b     -      b                -2b

--------   --------         =         --------   --------   =     --------             --------    =       --------    --------    =      --------

6                9                         18           18               18                  18                     18          18                  18

 

 

Jeg føler, at det er forkert, men aner ikke hvordan man regner det rigtigt.

gerne eksampler og forklaring tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Forlæng brøkerne til deres fællesnævner og sæt så tællerne på fælles brøkstreg.


Svar #2
31. januar 2012 af momix (Slettet)

Hej  Andersen11, 

 

Tak, men kan du give me lille eksample?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opgaven er formodentlig

(a-2b)/6 - (3a-2b)/9 =    ( der forlænges til fællesnævneren 18)

3·(a-2b)/18 - 2·(3a-2b)/18 =

(3a -6b -6a +4b)/18 =

(-3a -2b)/18 =

-a/6 - b/9

Man forlænger en brøk ved at gange tæller og nævner med det samme tal.


Svar #4
31. januar 2012 af momix (Slettet)

Nu giver det mening, men hvorfor blev  -  til +

 

altså : (3a -6b -6a +4b)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fordi man jo hæver en minusparentes omkring den sidste brøk.


Svar #6
31. januar 2012 af momix (Slettet)

Ja, men du siger:

(3a -6b -6a +4b)/18 =

(-3a -2b)/18 =

-a/6 - b/9

 

 

Jeg forstår det som: 3a - 6a  = -3a  og  - 6b + 4b =  -2b som bliver til 

(-3a -2b)/18 , men hvordan kommer du  frem til -a/6 - b/9 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er et minustegn foran den anden brøk, så tællerne bliver efter forlængelsen

(3a - 6b) - (6a -4b) = 3a -6b -6a +4b = -3a -2b

Til sidst splitter jeg brøken i to led

-3a/18 = -a/6

-2b/18 = -b/9


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. januar 2012 af nielsenHTX

#6

(-3a -2b)/18  = (-3/18)a-(2/18)b =(-1/6)a-(1/9)b eller -a/6 - b/9


Svar #9
31. januar 2012 af momix (Slettet)

Sådan forstår jeg det :

 

a-2b   -   3a - 2b              3* (a-2b)   -   2* (3a - 2b)      (3a-6b)   -    (6a - 4b)           (-3a - 2b) 

--------   --------         =         --------            --------   =           --------             --------    =          --------  

6                9                         18           18                      18                  18                  18          

 

 

splitter brøken i to led:

 

-3a         

--------   =  -0.166666667

18   

 

-2b        

--------  =  -0.111111111

18

 

 

 

Men hvordan kommer i frem til:

-a      -     b           

--------   --------        

6             9                   

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #10
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du kan ikke bare smide a og b væk, som du gør.

Man finder

(-3a-2b)/18 = -3a/18 -2b/18 = -(3/18)a -(2/18)b = -(1/6)a -(1/9)b = -a/6 -b/9


Svar #11
31. januar 2012 af momix (Slettet)

tusind tak! :)


Skriv et svar til: Reducer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.