Fysik

Middelafstand

01. februar 2012 af Duste (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået dette spørgsmål til en fysikaflevering. Jeg kan ikke finde ud af hvordan man beregner middelafstand, og hvilke astronomiske enheder jeg skal bruge;

Uranus omløbstid omkring Solen er 84,36 år. Beregn Uranus middelafstand til Solen i AE (astronomiske enheder).


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt Keplers 3. lov , der siger, at forholdet T2/a3 er konstant for planeter i Solsystemet.


Svar #2
01. februar 2012 af Duste (Slettet)

Hvordan skal jeg så skrive det op med den info jeg har?


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Lad (T1 , a1) være omløbstid og middelafstand for Planet 1, og lad (T2,a2) være omløbstid og middelafstand for Planet 2. Da gælder

T12/a13 = T22/a23

Benyt, at man jo kender (T1 , a1) for en bestemt planet i Solsystemet, og T2 for Uranus . Bestem nu a2 for Uranus.

a2 = (a13/T12)1/3 · T22/3

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Til #3

Idet T og a er kendt for planeten Jorden: (T1 , a1) = (1 år , 1 AU) , og benyttes 1 år som enhed for planeters omløbstid, og benyttes 1 AU som længdenehed for planeters middelafstande, finder man for enhver planet i Solsystemet, at

          a = T2/3 ,

der for Uranus med T = 84,36 år giver

a = 84,362/3 AU = 19,23 AU


Skriv et svar til: Middelafstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.