Matematik

vektorer

07. februar 2012 af ibta (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej hjælp tak!

 

i et koordinatssystem i rummet er planen a bestemt ved ligningen 

2x-y-2z-6=0

 

opskriv ligningens parameterfremstilling.

 

find et punkt i planen


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2012 af peter lind

Hvad mener du med "opskriv ligningens parameterfremstillingen"  En ligning har ikke nogen parameterfremstilling.

 

Hvis du skal finde et vilkårligt punkt i planen gøres dette nemmest ved at sætte 2 af koordinaterne til 0 og bruge ligningen til at finde hvad den sidste koordinat skal være.


Svar #2
07. februar 2012 af ibta (Slettet)

nej, man skal finde linjens parameterfremstillingen.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2012 af peter lind

Hvilken linje ?


Svar #4
07. februar 2012 af ibta (Slettet)

hmm  ved ikk sådan står der i opgaven.. 


Svar #5
07. februar 2012 af ibta (Slettet)

neej der står sådan i opgaven: 

 

i et koordinatssystem i rummet er planen a bestemt ved ligningen

2x-y-2z-6=0

linjen l går gennem koordinatssystemets begyndelsespunkt O og punktet (7,3,-2)

opskriv ligningens parameterfremstilling.

find et punkt i planen

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2012 af mette48 (Slettet)

liniens parameterfremstilling. (0,0,0)+t(7,3,-2)

Jeg går ud fra at det er skæringspunktet mellem linien og planen, der søges

x=71

y=3t

z=-2t

indsættes i 2x-y-2z-6=0 og t isoleres.

Derefter kan t indsættes i x,y,og z


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kender to punkter på linien. I en parameterfremstilling for en linie indgår et punkt på linien samt en retningsvektor for linien. Benyt de to punkter til at beregne en retningsvektor for linien, og opstil så liniens parameterfremstilling.


Svar #8
07. februar 2012 af ibta (Slettet)

er ikke helt med ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvor langt er du med da? Hvad forstår du ikke i #6 eller #7 ?


Svar #10
08. februar 2012 af ibta (Slettet)

hjælp tak! har stadig ikke forstået det !


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Benyt de to punkter til at beregne en retningsvektor r for linien. Det er særlig simpelt, da det ene punkt er begyndelsespunktet O . Indsæt så dette i formen for liniens parameterfremstilling.


Svar #12
08. februar 2012 af ibta (Slettet)

forstår det desværre ikk 


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du bliver så nødt til at formulere, hvad det er, du ikke forstår. Hvis du ikke forstår, hvad en parameterfremstilling for en linie drejer sig om, må du i gang med at repetere det i din bog, så du kan blive fortrolig med begrebet.

Vi kan ikke blive ved med at omformulere det.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. februar 2012 af mathon

  linjen
                     (x,y,z) = t(7,3,-2)

                x = 7t
                y = 3t
                z = -2t             indsat i planens ligning     2x-y-2z-6=0  for at finde t-værdien for skæringspunktet
                                                                                                      mellem plan og linje

  giver
               
2·(7t) - 3t - 2·(-2t) - 6 = 0

                14t - 3t + 4t - 6 = 0

                15t - 6 = 0

                5t - 2 = 0

                t = (2/5)

  skæringspunktets koordinater:

                    x = 7·(2/5)   = (14/5)
                    y = 3·(2/5)   = (6/5)
                    z = -2·(2/5)  = (-4/5)


 


 


Svar #15
08. februar 2012 af ibta (Slettet)

jo ved godt hvad en parameterfremstilling er .. Ved bare ikke hvordan jeg skal sætte punkterne ind.?


Svar #16
08. februar 2012 af ibta (Slettet)

er det ikke sådan?

 

X       7  2
Y    =  3 +  -2
Z     -2  6


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Parameterfremstillingen blev serveret til dig i #6. En retningsvektor er vektoren r = (7,3,-2) og et punkt på linien er (0,0,0) .


Svar #18
08. februar 2012 af ibta (Slettet)

TAK FOR HJÆLPEN !!


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.