Matematik

Ligningssystem - isoler y

07. februar 2012 af NadiaAbildgaardPedersen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Da jeg meget generelt er lost i ligninger, ville det glæde mig hvis der var nogen som kunne hjælpe. 

Ligningerne ser så ledes ud:

2x+y*2=3 ∧ 3y=9x-15

Jeg vil gerne have hjælp til at isolere y. 
Mine regninger ser således ud lige p.t:

y=3-2x*2 ∧ ?

Hvad skal jeg gøre i den anden ligning? Også den første hvis jeg er helt galt på den?
Hvis du ligger inde med en overordnet metode til at isolere y, ville jeg blive meget glad hvis du ville dele. (:

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2012 af mathon

       I:      2x + 2y = 3                         I divideres med 2 og kaldes III
       II:     -9x + 3y = -15                     II divideres med -3 og kaldes IV


       III:      x + y = 1,5  
       IV:     3x - y = 5                           III og IV adderes

              4x = 6,5
                x = 1,625 = (13/8)             som indsat i   x + y = 1,5   giver

              1,625 + y = 1,5
                y = -0,125 = -(1/8)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2012 af DrNielsen

Et lighedstegn betyder at det der er på højresiden 'vejer' lige så meget som det på venstre. Man søger at komme af med så mange led som muligt. har du eksempelvis 3x + y på den ene side, og søger y, skal du af med x leddet. Brug de modsatte funktioner -> plus, minus gange, dividere osv.

Når du har isoleret y(hvis det er det du ønsker, kan du indsætte det i det næste udtryk, og derved løse to ligninger med to ubekendte:

 

3y = 9x -15

3y/3 = 9x/3 -15/3

y=3x-5

Nu sætter du så y ind:

2x+(3x-5)*2 = 3

Find så x i denne ligning, og du har løst systemerne :-)


Skriv et svar til: Ligningssystem - isoler y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.