Fysik

Ellære

10. februar 2012 af brainiak (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder fast med dette opgave:)

 

Et batteri med en hvilespænding på 4,5 V og en indre modstand på 2,0 ?(ohm)  forbindes med en pære, hvor glødetrådens resistans er 5,0 ?.(ohm)
a) Hvad bliver strømstyrken i kredsløbet? Hvor stor effekt afsættes i pæren?
b) Hvad er nyttevirkningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2012 af Thecoolstuff (Slettet)

a) formlen som du skal bruge hedder U=I*R, hvor u er spændingen, I er strømmen og R er modstanden

 

Effekten beregnes ved hjælp af denne formel: P= I*U hvor P er effekt, I er strøm og U er spændning.

Håber det hjalp lidt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2012 af mathon

   a)                                     

                                            Eo = (Ri+Ry)·I

                                            (4,5 V) = ((2,0 Ω)+(5,0 Ω))·I

                                            I = (4,5 V) / (7,0 Ω) = 0,642857 A = 642,857 mA

 

                                            Uy = (4,5 V) / 7)·5 = 3,21429 V 

                                            Py = Uy2 / Ry = (3,21429 V)2 / (5,0 Ω) = 2,066 W

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2012 af mathon

   b)

                                            P = Uo2 / (Ri+Ry) = (4,5 V)2 / (7 Ω) = 2,89 W

         nyttevirkning
                                           
η = (2,066 W) / (2,89 W) = 0,714 = 71,4%
 


Skriv et svar til: Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.