Matematik

Vektor

13. februar 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med denne her opgave.

opgaven lyder således :

I et koordinatsystem er to vektore a og b bestemt ved : a= ( 2 , 3 ) og b= ( -1 , 2)

a) Bestem tallet s, således at a+sb og v= (1 , -1) er vinkelrette.

- tror det er noget med at jeg skal lave en parameter fremstilling, men ved ikke hvordan?

b) Bestem arealet af parallelogrammet udspændt af a og a-b.

- Her skal jeg nok bruge formelen for deteminanten?

c) Bestem koordinatsættet til projektionen af a på b.


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Vektorerne a + sb og v skal være vinkelret på hinanden. Løs derfor ligningen

(a+sb) • v = 0

b) Ja. Benyt formlen for arealet af det udspændte parallelogram.

c) Benyt formlen for projektionen af en vektor på en anden vektor.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2012 af YesMe (Slettet)

c) Formel: ab = (ab/|b|2b


Svar #3
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

I a er s så = -2/3 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke korrekt.

Man har

s = -av / (bv) = -(-1) / (-1-2) = -1/3


Svar #5
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

b) er det det(a,b)=a1b2-a2b1?


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#5

Du har skrevet det rigtigt, men det er ikke svaret på arealet af parallogrammet. Man benytter formlen:

Aparallelogram = |det(a,b)| = |âb| = |a1b2 - a2b1|


Svar #7
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Så det er |2*2-3*(-1)|  = 7?

Arealet = 7?


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja.


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. februar 2012 af YesMe (Slettet)

|2*2-3*(-1)| =  |7| = 7.

Så ja.


Svar #10
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

c) 

a_b=(a•b)/|b|^2 *b
a•b=a_1 b_1+a_2 b_2
a•b=2*-1+3*2
a•b=4
=4/(-1^2+2^2 ) * -1 , 2

 

Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Ja, dine mellemregninger ser rigtigt ud (lidt rodet), men du skal huske sætte paranteser på (og husk også med firkantet parantes (til vekor).)


Svar #12
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

I orden.. mange tak :-)


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.