Fysik

Cirkelbevægelse

16. februar 2012 af janehansen2011 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har oplyst, at en satellit bevæger sig i en cirkelformet bane, og at det tager satelliten 96,3 min, at nå rundt om Jorden. Hvordan beregenr jeg radius i denne cirkelformede bane?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2012 af peter lind

brug at den nødvendige centrifugalkraft kommer fra tyngdekraften


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2012 af mathon

                                          centrifugalkraft               tyngdekraft

                                              m·ω2r                 =          G·m·Mjord / r2

                                              ω2r                     =          G·Mjord / r2

                                              ω2r3                    =          G·Mjord

                                             (2π/T)2·r3            =        (6,67259·10-11 m3/(kg·s2) · (5,976·1024 kg)

                                             (2π/T)2·r3            =        (6,67259·10-11 m3/(kg·s2) · (5,976·1024 kg)

                                             (2π/(96,3·60 s))2·r3          =          3,98754·1014 m3/s2

                                             (1,88202·10-7 1/s2)·r3      =   3,98754·1014 m3/s2       

                                             r3 = (3,98754·1014 m3/s2) / (1,88202·10-7 1/s2) = 2,11875·1021 m3

                                             r = (2,11875·1021 m3)1/3 = 1,28438·107 m = 1,28438·104 km
                        


Svar #3
19. februar 2012 af janehansen2011 (Slettet)

tak for svaret mathon. men jeg får altså 7 * 106 meter


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Dit resultat er korrekt. I mathons udregninger i #2 er der smuttet en faktor 2π på venstre side , idet

(2π/(96,3·60 s))2 = 1,18251·10-6 s-2 , og derved fås

r3 = (3,98754·1014 m3/s2) / (1,18251·10-7 1/s2) = 3,3721·1020 m3 , og dermed

r = (3,3721·1020 m3)1/3 = 6,9604·106 m = 6960,4 km


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2012 af mathon

sorry for tastfejl!
korrektion af #2

                                          centrifugalkraft               tyngdekraft

                                              m·ω2r                 =          G·m·Mjord / r2

                                              ω2r                     =          G·Mjord / r2

                                              ω2r3                    =          G·Mjord

                                             (2π/T)2·r3            =        (6,67259·10-11 m3/(kg·s2) · (5,976·1024 kg)

                                             (2π/T)2·r3            =        (6,67259·10-11 m3/(kg·s2) · (5,976·1024 kg)

                                             (2π/(96,3·60 s))2·r3          =          3,98754·1014 m3/s2

                                             (1,18251·10-6 1/s2)·r3      =   3,98754·1014 m3/s2       

                                             r3 = (3,98754·1014 m3/s2) / (1,18251·10-6 1/s2) = 3,3721·1020 m3

                                             r = (3,3721·1020 m3)1/3 = 6,96039·106 m = 6.960,39 km
                       


Svar #6
20. februar 2012 af janehansen2011 (Slettet)

ok. Men mange tak alligevel :)


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.