Matematik

Differentialregning

17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Jeg har fået denne opgave.. Bestem g'(x)  når g(x)=ln(ax^2+b) hvor a og b betegner konstanter.

Er der nogen der kan hjælpe? Jeg er stadig nybegynder i differentialregning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2012 af SuneChr

Benyt sætningen om differentiation af sammensat funktion

  Hvis  g(x)  =  f( h(x) )   er   g' (x)  =  f ' ( h(x) )·h '(x)

  Sæt    f(x)  =  ln x        og    h(x)  =  ax2 + b          hvor    ax2 + b > 0 


Svar #2
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Dvs jeg skal først differentiere f(x)=lnx og h(x) =ax^2+b og derefter sætter det ind i g'(x)= f'(h(x)*h'(x)??


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2012 af nielsenHTX

#2 ja det er rigtig forstået


Svar #4
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Hvordan differentiere jeg ax^2+b?

Jeg ved kun at ax+b differentieret er a.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2012 af SuneChr

h(x)  =  ax2 + b          hvor    ax2 + b > 0  da  ln x  kun er defineret for positive reelle tal.

h '(x) = 2ax


Svar #6
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Okay.. Dvs når jeg sætter det ind i sætningen, så har jeg simpelthen svaret?

 

Du skal have tak for din hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2012 af SuneChr

# 6    g '(x)  = 2ax / (ax2 + b)      nævner > 0 .


Svar #8
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Okay, jeg har forstået det nu.. Mon ikke jeg kan finde ud af de andre eksempler nu så :-)

Det kan være du kan hjælpe mig med en anden opgave som jeg ikke ved hvordan jeg skal løse.

 

Jeg skal angive f'(xo) af f(2)= 2x^2-3x/3x^2+1. Her er problemet for mig at differentiere. Jeg har aldrig differentieret sådan en funktion før. 

En anden ting... Jeg skal finde f'(x0), men plejer der ikke at være angivet hvad x0 er? Hvad gør man når det ikke er oplyst noget tal.. Lader man så bare svaret være f'(2)??


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2012 af YesMe (Slettet)

Hvorfor kan du ikke benytte x2, x2 og Ω-tegnet (lige ved den hvide boks) og sætte parenteser på, så er dine funktioner tydelige til at overskue med? Og din opgave giver ingen mening: 

"Jeg skal angive f'(xo) af f(2)= 2x^2-3x/3x^2+1. Her er problemet for mig at differentiere. Jeg har aldrig differentieret sådan en funktion før." ...

Hvis du aldrig har prøvet at lave sådan en "opgave", har du også aldrig læst din bog om det?


Svar #10
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Skal jeg differentiere både tælleren og nævnene og bagefter sætte det ind i (f/g)'(x)=(f'(x)*g(x)-f(x)*g'(x)) / (g(x))^2??


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Hvis der er tale om en brøk, benytter man reglen for differentiation af en brøk. Man sætter parenteser for at gøre det klart, hvad der divideres med hvad. Menes der

f(x) = (2x2 -3x) / (3x2 + 1)

?


Svar #12
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Ja, f(x) = (2x2 -3x) / (3x2 + 1).

Er det så korrekt det jeg har gjort:

 

f’(x) = (2x2) ‘ = 2·(x2) ‘ = 2·(2·x2-1) = 4·(x) = 4x og (3x) ‘ = 3

 

g’(x) = (3x2) ' = 3·(x2) ' = 3·(2·x2-1) = 3·(2x) = 6x


Dvs når jeg sætter det ind i brøk reglen kommer det til at så således ud:

3*3x2+1-2x2-3x*6x / (3x2+12)

Er i tvivl om hvor jeg sætter parenteserne til venstre. Undskyld, men det er nogle år siden jeg har haft med matematik at gøre!!

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det ser slet ikke rigtigt ud.

Nu har du jo kaldt funktionen f(x) = (2x2 -3x) / (3x2 + 1) for f(x) , så det er totalt forvirrende at begynde at kalde en anden funktion for f(x) også. Og husk nu de parenteser!!!!!

Funktionens differentialkvotient er så

f'(x) = ( (2x2 -3x)'·(3x2 + 1) - (2x2 -3x)·(3x2 + 1)' ) / (3x2 + 1)2

       = ( (4x - 3)·(3x2 + 1) - (2x2 -3x)·6x ) / (3x2 + 1)2

som du så kan reducere færdig.


Svar #14
17. februar 2012 af Thomasen2 (Slettet)

Ja det kan jeg godt se. Det er mig der skrev forkert. Den skulle hedde f2(x) = (2x2 -3x) / (3x2 + 1)

 

Jeg har forstået det nu. Mange tak for din hjælp!!


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.