Matematik

Opgave 3

19. februar 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Link: ...120110%20matematik%20A%20htx.ashx

Det er nok "hele" opgave 3 på side 4, jeg gerne vil vide hvordan det skal besvares. Vi prøver med den første opgave, hvor det fortæller om at "vise", hvilket jeg ikke ved hvordan det skal gøres. Der står jo; "Centrum A af det store hjul ligger på y-aksen og B er centrum for det lille hjul. Radierne i de to hjul er henholdsvis 45 cm og 12 cm og afstanden mellem punkterne A og B er 73,8 cm." Så må punkt A jo være (0;45) og B er (x;12). Vi finder x'et:

|AB|2 = (45 - 12)2 + (x - 0)2 ⇔ x = √(|AB|2 - (45 - 12)2) = 66.0109 ≈ 66.01

Er det sådan, det skal "vises" eller hvordan?

Den næste opgave, b .. Skal man bestemme to forskrifter (lineære funktioner) ? (hvis ja, så no problem)

Opgave c, skal jeg bare svare:    (x - 0)2 + (y - 45)2 = 552 eller hvordan?

Opgave d, det tager vi senere ...


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er helt korrekt fremgangsmåde for spm a).

I b) er der da kun tale om at bestemme een lineær forskrift, nemlig ligningen for den rette linie, der går gennem punkterne A og B.

c) Ja, man skal bestemme ligningen for cirklen med centrum i A , og hvis radius er |AD| = 55cm .


Svar #2
19. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#1

Det er rigtigt hvad du siger om opgave b. Men tak for svaret. Til den sidste opgave d, har jeg forstået mellemregningerne, men er i tvivl om hvordan de skal beskrives. Se fx ...

VEAB : Man benytter tangens til at finde vinklen med i det retvinklede trekant mellem AB og EA, hvor EA er den modstående katete for vinklen A og EA er den hosliggende katete for vinklen A.

Er det sådan man kan beskrive? .. PS: Hvad betyder det helt præcis det med "VEAB" (tyk skrift) ? Er det sådan en vinkel A mellem punkterne E og B?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter, at tangens til vinklen EAB i den retvinklede trekant ABE er lig med den modstående katete |EB| divideret med den hosliggende katete |EA| .

I geometri betegner man vinkler med tre bogstaver. Vinkel PQR betegner således den vinkel, der har toppunkt i Q og hvis ben dannes af liniestykkerne QP og QR.


Svar #4
19. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#3

Tak ... Hvis den viser hvordan man finder vinklen mellem to linier (EAB), kan man ikke beskrive om den inverse tangens istedet?

lCD : Man benytter, at længden af cirklens bue er lig med cirklens omkreds divideret med cirklens vinkel (360º) ganget med vinklen DAC.

Er det lige meget om det skal stå i rækkefølge; DAC eller CAD?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når mn har fundet tangens til en vinkel, finder man vinklen selv ved at benytte den inverse funktion til tangens, nemlig Arctan eller tan-1 .

Det er korrekt at vinkel DAC og vinkel CAD angiver den samme vinkel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2012 af kennethhh (Slettet)

Hejsa. Jeg er lidt i tvivl om spørgsmål af men forstår godt resten. Hvad er grunden til at når radianerne i de to cirkler er lig med 45 og 12 cm, at radius for dem så også er det? tror ikke helt jeg forstår hvad det vil sige at radianerne er 45 cm og 12 cm. Håber i kan hjælpe. 

Hilsen Kenneth


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvad mener du med "radianerne"? Det er nævnt ovenfor, og i opgaven, at radierne i de to cirkler er hhv. 45 cm og 12 cm . Ordet "radierne" er flertal, i bestemt form, for ordet "radius". Dit spørgsmål indeholder derfor svaret på sig selv.


Skriv et svar til: Opgave 3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.