Matematik

Polynomier af den fjerde- og femtegrad.

22. februar 2012 af Mappen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens.

Har et par spørgsmål som jeg ikke kan finde på nettet, og der står intet om polynomier af flere grad i min hovedbog.

66) Hvor mange rødder kan et fjerdegradspolynomium have? (begrund dit svar)
67) Hvor mange rødder kan et femtegradspolynomium have? (begrund dit svar) 

82) Find forskriften for et fjerdegradspolynomium, som har rødderne 0, -2 og 2 (og ikke andre), og som i 3 har værdien 10.
83) Find forskriften for et andet polynomium, som også opfylder betingelserne.

 

Det er disse fire spørgsmål jeg godt kunne tænke mig at have svar på.

66) jeg er godt klar over at det minimum kan have 0 rødder og maximum 4 rødder, men hvordan skal det begrundes?
er det nok med, fordi den skærer x-aksen fire steder?

67) samme som 66) bare minimum 1 rod og maximum 5 rødder. Men ved ikke hvordan det skal begrundes


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2012 af 0790 (Slettet)

66) jeg kan give et eksempel.

Lad der være givet et 3.gradspolynomium f(x).

Lad os antage at det har 4 rødder (k=rod).

Så kan vi skrive f(x)=(x-k1)(x-k2)(x-k3)(x-k4), hvor k'erne er lig de fire rødder.

Ganger man paranteserne ud, så bliver f(x) et 4.-gradspolynomium, i strid med at det var et 3.-gradspolynomium.

Et 3.gradspolynomium har altså under 4 rødder. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

82) Et polynomium er f(x) = a·x2(x-2)(x+2) ; afstem a , så f(3) = 10 .

83) Et andet eksempel er f(x) = a·x·(x-2)2(x+2) ; afstem a, så f(3) = 10 .


Svar #4
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#2 synes det er en lidt underlig måde at fortælle det på, forstår det simpelt nok, men dog er det lidt en kompliceret måde at fortælle det på.

 

Kunne du hjælpe mig med 82 og 83 ?

i 82) er jeg godt klar over at jeg skal sætte 3 ind på xes plads, og 10 ind på f(x), men kan ikke se hvordan jeg skal kunne finde forskriften.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Læs svaret i linket i #1

Læs svaret i #3.

82) 10 = a·32·(3-2)·(3+2) = 45a ⇒ a = 10/45 = 2/9 , så

f(x) = (2/9)·x2·(x-2)·(x+2) = (2/9)·x2·(x2-4) = (2/9)·x4 - (8/9)·x2


Svar #6
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#5 Havde ikke set #3. Linket i #1 fortæller jo kun hvordan 66 og 67 løses.

83) løses vel på samme måde som 82 så, ikke også?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, men det var da vel en start? -- svarende til halvdelen af opgaven.

Jo, 83) har samme fremgangsmåde som 82), hvilket vel også fremgår af #3.


Svar #8
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#7 opgaven lød jo:
82) Find forskriften for et fjerdegradspolynomium, som har rødderne 0, -2 og 2 (og ikke andre), og som i 3 har værdien 10.

det du har skrevet i #5 er det løsning? til 82) ?

Nu når du skriver i #7 at det svarer til ½delen af opgaven kommer jeg i tvivl.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. februar 2012 af 0790 (Slettet)

Ville mere fremsætte det som et 'bevis' :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, polynomiet i #5 er et polynomium, der netop har de tre rødder 0 , -2 og 2 , og som i x=3 har værdien 10 .

Din oprindelige opgave i #0 indeholder 4 spørgsmål. I #1 gav jeg et svar, der besvarer de to spørgsmål 66) og 67) , hvilket vel kan kaldes at besvare halvdelen af din opgave. Og #3 besvarer så de to resterende spørgsmål.


Svar #11
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

Redigeret igen.
#10 

Nu skal jeg lige være med.

#1 svarer på 66 + 77

#3 fortæller hvordan opgaven 82 + 83 løses

#5 fremgangsmåde og løsning til 82

korrekt ?



EDIT:

83) Et andet eksempel er f(x) = a·x·(x-2)2(x+2) ; afstem a, så f(3) = 10 .

83) 10 = a·3·(3-2)2·(3+2) = 15a ⇒ a = 10/15  så

f(x) = (10/15)·x·(x-2)2·(x+2) 

kan du hjælpe mig lidt videre?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, så er forskriften

f(x) = (2/3)·x·(x-2)2·(x+2)

Gang selv parenteserne ud.


Svar #13
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#12

f(x) = (10/15)·x·(x-2)2·(x+2)

f(x) = (10/15)·x·x2-2x-2x+4·(x+2)
f(x) = (10/15)·x·x2-2x-2x+4·x+2
f(x) = (10/15)·x2·2x-4x+6

kan det passe ?

ville du lige kigge på #11 fik den nemlig redigeret efter du skrev #12.


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du mangler en hel masse parenteser, og 10/15 forkorter man til 2/3, og tilsyneladende smider du nogle faktorer helt væk:

f(x) = (2/3)·x·(x-2)2·(x+2)

      = (2/3)·x·(x2-4)·(x-2)

      = (2/3)·x·(x3 -2x2 -4x +8)

      = (2/3)·(x4 -2x3 -4x2 +8x)

      = (2/3)·x4 - (4/3)·x3 - (8/3)·x2 + (16/3)x

Vedr #11 -- Ja, det er da korrekt.


Svar #15
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#14 okay tak.

 

Har lige et aller sidste spørgsmål ang. 4. grads polynomier.

101) Find forskriften for et fjerdegradspolynomium, der ikke har nogen rødder, og som i 1 har værdien 8.

når der står "og som i 1 har værdien 8"

menes der så har værdien 8 når x=1?

og hvordan løses dette helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, at polynomiet i 1 har værdien 8, betyder, at f(1) = 8 .

Polynomiet f(x) = x4 + 1 har ingen rødder. Som svar på opgaven kan man da bruge

f(x) = a·(x4 + 1) ,

hvor man så afstemmer a, så at f(1) = 8 , dvs a = 4.


Svar #17
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#16
Er facit så ved 101)


f(x)= 4•x4  - 8•x3  - 16•x2  + 32x

eller hvordan


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, hvor kommer det dog fra??

Det er, fra #16,

f(x) = 4·(x4 + 1) = 4·x4 + 4


Svar #19
22. februar 2012 af Mappen (Slettet)

#18

så du ganger bare ind i parantesen og det er facit ?


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, hvordan skulle man ellers regne 4·(x4 + 1) ud? Det er et polynomium, der besvarer det stillede spørgsmål.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.