Fysik

Fysikopgaver om lys og spænding

26. februar 2012 af putnami (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!

Er der nogen der kan være behjælpelig med en eller flere af disse 7 opgaver?
Jeg har været syg i en periode da emnet er blevet gennemgået på klassen og har svært ved at få det til at give mening selv.

På forhånd tak :-)

 

Vedhæftet fil: Fysikopgaver.docx

Brugbart svar (3)

Svar #1
26. februar 2012 af mathon

Bestem den mindste bølgelængde af røntgenstrålingen fra et røntgenrør, hvor spændingsfaldet mellem anode og katode er 185 kV.

h·c = 1,98645·10-25 J·m
                                               
e·U = 2,96403·10-14 J                                          
                                                  Emax = h·c / λmin             
                                    
                                                  e·U = h·c / λmin                                          

                                                  λmin = h·c / (e·U)                                              

                                                  λmin = (1,98645·10-25 J·m) / (2,96403·10-14 J) = 6,70185·10-12 m =    
                                                                                                                                     6,70185 pm              Beregn den største fotonenergi fra røntgenrøret               

                        Emax =    e·U = 2,96403·10-14 J = 29,6403·10-15 J = 29,6403 fJ
                                                                                                                                                                                                     


                                                          

Brugbart svar (3)

Svar #2
26. februar 2012 af mathon

I et røntgenrør, hvor spændingsforskellen mellem anode og katode er 42,5 kV, accelereres elektroner; disse starter fra hvile ved katoden.

 

Find elektronernes maksimale kinetiske energi

               Emax = e·U = (1,60218·10-19 C) · (42500 J/C) = 6,80925·10-15 J = 6,80925 fJ

 

Elektronerne nedbremses helt ved sammenstødet med anoden. Herved udsendes røntgenstråling.

         Find bølgelængden af de energirigeste fotoner.

                       λmin = h·c / Emax = (1,98645·10-25 J·m) / (6,80925·10-15 J) = 2,91728·10-11 m =

                                                                                                                29,1728·10-12 m = 29,1728 pm

 


Brugbart svar (3)

Svar #3
26. februar 2012 af mathon

Røntgenstråling med denne bølgelængde sendes ind mod en sideflade i en NaCl-krystal. Ved diffraktion udsendes første ordens stråling i en retning, der danner vinklen 3,02o med sidefladen.

                 Find afstanden mellem de reflekterende gitterplaner, der er parallelle med sidefladen.

 

            Bragg-ligningen                                        
                                                         2·d·sin(θ) = 1·λ

                                                         d = λ / (2·sin(θ))

                                                         d = (2,91728·10-11 m) / (2·sin(3,02o)) = 2,77·10-10 m = 0,277·10-9 m =

                                                                                                                                                      0,277 nm

                          


Brugbart svar (3)

Svar #4
27. februar 2012 af mathon

Opgave 3.

Ved en bestemt elektronovergang udsendes elektromagnetisk stråling med bølgelængden 320 nm.

 

Beregn energien af en foton i denne stråling.

           Efoton = h·c / λ = (1,98645·10-25 J·m) / (320·10-9 m) = 6,20765·10-19 J = 3,87451 eV

 

Strålingen sendes mod en metalplade, hvor løsrivelsesarbejdet for elektroner er 3,41 eV.

 

Beregn den maksimale kinetiske energi af en løsrevet elektron.

           Ekinmax = (3,87 - 3,41) eV = 0,46 eV = 7,37·10-20 J  

  Beregn den maksimale fart af en elektron lige efter løsrivelsen

           Ekinmax = (1/2)·me·vmax2

           vmax = (2Ekinmax/me)0,5

           vmax = (2·(7,37·10-20 J) / (9,11·10-31 kg))0,5 = 4,02·105 m/s
  
          

   

Brugbart svar (3)

Svar #5
27. februar 2012 af mathon

Opgave 4.

I et røntgenrør accelereres elektroner fra katoden til anoden af en spændingsforskel. Strømstyrken gennem røret er 75 μA.

 

Beregn antallet af elektroner, der rammer anoden i løbet af et sekund.

                                    I = Q/t

                                    Q = N·e = I·t = (75·10-6 A) · (1 s) = 75·10-6 C

                                   
N = (75·10-6 C) / (1,60218·10-19 C) = 4,68·1014
  Beregn spændingsforskellen mellem katoden og anoden.


                                     U = (h·c) / (e·λ)

                                     U = (1,98645·10-25 J·m) / ((1,60218·10-19 C)·(154·10-12 m)) = 8,05·103 V =

                                                                                                                                            8,05 kV

                                                


Brugbart svar (3)

Svar #6
27. februar 2012 af mathon

Opgave 5.

Laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes ind mod et gitter. Vinklen til 2. ordens afbøjningen er 22,3o.

Hvor stor er gitterkonstanten.

                                    d·sin(θ2) = 2·λ
   
                                    d = 2·λ / ·sin(θ2)

                                    d = 2·(632,8 nm) / ·sin(22,3º) = 3,3353·10-6 m = 0,0033353·10-3 m =
                                                                                                                            0,0033353 mm
        
  Hvor mange streger har gitteret pr. mm?

                                    N = (1 mm) / (0,0033353 mm) ≈ 300

Svar #7
27. februar 2012 af putnami (Slettet)

Tusind mange gange tak!!

Jeg kigger det grundigt igennem og sørger for at forstå det hele før jeg afleverer.
Hvis du har et bud på opgave 6 og 7 må du meget gerne sige til, men om ikke andet, så siger jeg mange tak for din store hjælp.


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. februar 2012 af mathon

Opgave 6.

uklar tekst

                    "...befinder sig i afstanden fra 61,5 cm til 74,0 cm fra lyspletten af 1. orden."


Brugbart svar (3)

Svar #9
28. februar 2012 af mathon

Opgave 7.

Beregn fotonenergien i den stråling, der udsendes ved elektronovergang fra M-niveauet til henholdsvis L- og K-niveauet.

        M→L
                        Efoton = (-0,53 - (-1,86))·10-17 J = 1,33·10-17 J = 83,012 eV

        M→K
                        Efoton = (-0,53 - (-12,5))·10-17 J = 11,97·10-17 J = 747,108 eV

  Beregn bølgelængden af den del af denne stråling, der har kortest bølgelængde.

                        λmin = h·c / Emax 

                        λmin = (1,98645·10-25 J·m) / (11,97·10-17 J) = 1,65952·10-9 m = 1,65952 nm

Brugbart svar (3)

Svar #10
28. februar 2012 af mathon

c)    Beregn ioniseringsenergien i enheden eV for en elektron, som befinder sig i K-niveauet.

                                     Eionisering = (0 - (-12,5))·10-17 J = 12,5·10-17 J = 780,188 eV

 

.............

   1 J = 6,24151·1018 eV
   1 eV = 1,60218·10-19 J


Svar #11
28. februar 2012 af putnami (Slettet)

Dette er opgave 6:

Hvidt lys sendes gennem et gitter med 600 streger pr. mm. Spektret ses på en skærm i afstanden 2,00 m fra gitteret. Den grønne del af 1. ordens spektret befinder sig i afstanden fra 61,5 cm til 74,0 cm fra lyspletten af 1. orden.
Hvilke bølgelængder indeholder det grønne lys?

 

Hvordan skal den løses?


Svar #12
28. februar 2012 af putnami (Slettet)

Hvad står enheden pm for som er brugt i resultatet på 1a?


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. februar 2012 af mathon

                   1 pm = 1 picometer = 10-12 m


Skriv et svar til: Fysikopgaver om lys og spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.