Fysik

Proxima Centauri

28. februar 2012 af blommesanne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hai, er der nogen som kan hjælpe mig?

Stjernen Proxima Centuris effektive overfladetemerpartur er 2,67*10^3K.

a) ved hvilken bølgelængde har intensistetfordelingen som funktion af bølgelængden sit maksimum?

Proxima Centuris udstrålede effekt er 4,41*10^22W

b) Beregn Proxima Centuris radius.

stjernen Proxima Centuris er en del af et stjernesystem, hvor Proxima Centuris udfører en jævn cirkelbevægelse iomkring dobbeltsthjernen med massen 4,01*10^30kg. Afstanden fra dobbeltstjernen til Proxima Centuris er 0,18 lysår.

c) Hvor mange år er Proxima Centuris om at foretage et omløb om dobbeltstjernen?

Jeg er helt på bar bund, håber meget der er en som kan hjælpe:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2012 af Jerslev (Slettet)

#0:

ad a) Benyt Wiens forskydningslov.

Se om ikke det hjælper dig igang.


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2012 af DrNielsen

Omløbet om dobbeltstjernen kan du beregne på samme måde som du beregner geostationære sattelitters omløb.

Tyngdekraften på legemet leverer den til cirkelbevægelen nødvendige centripetalkraft :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. februar 2012 af mathon

a)
                                  λmax = (2898 µm·K) / (2,67·103 K) = 1,08539 µm

b)
       

for et absolut sort legeme
har du

                                 Pudstråling = σ·A·T4

                                 A = Pudstråling / (σ·T4)

A = (4.41·1022 W) / ((5,67·10-8 W/(m2·K4))·(2,67·103 K)4) = 1,53042·1016 m2

                                 4π·R2 = 1,53042·1016 m2

                                 R = ((1,53042·1016 m2) / (4π))0,5 = 3,49·107 m

 

c)

 

                                                   centripetalkraften er lig med tyngdekraften

                                                               m·ω2·R            =              G·m·M/R2      

                                                               ω2·R                 =              G·M/R2     

                                                               ω2                     =              G·M/R3   

                                                               ω                       =              √(G·M/R3)

                                                               2π/T                 =              √(G·M/R3)

                                                               T                       =              2π / √(G·M / R3)

   0,18 lysår = 1,7029·1015 m

                                 T = 2π / ((6,67259·10-11 m3/(kg·s2))·(4,01·1030 kg) / (1,7029·1015 m)3)0,5

                                 T = 2,69926·1013 s ≈ 8,55·105 år


 

 


Svar #4
04. marts 2012 af blommesanne (Slettet)

Mange Tak for alt hjælpen!:)


Skriv et svar til: Proxima Centauri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.