Matematik

Opgave 4

29. februar 2012 af Niko83 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

En regnemåler er en beholder , der øverst har en åbning  med et bestemt areal. En skala på regnmålerens side viser, hvor meget der har regnet.

Regnmængden udtrykkes ved den dybde (normal i mm) som regnen ville dække jorden med, hvis den bliv liggende.

Regnemåleren på billedet er fremstillet af glas og har tilnærmet form som en keglestub.

Når glasset er lalvt fyldt, er diameteren i vandoverfladen 10 cm

Formel for keglestub.     V= 1/3 * π * h * ( R² + r² + R * r)

h er keglestubbens højde og den er =16,5 cm
R er ardius i den store grundflade og den er = 6,3 cm  (DIAMETEREN BLIVER 12,6)
r er radius i den lille grundflade og den er = 1,25 cm     (DIAMETEREN BLIVER 2.5)

Spørsmålerne

4.1    Vis, at regnmåleren kan rumme 8,5 dl vand?

4.2    Hvor meget vand er der faldet ned i regnmåleren, når det har regnet 10 mm?

4.3    Hvor mange mm regn er der faldet, nå regnmåleren er fyldt?

4.4    Hvor højt står vandet  i regnmåleren, når glasset er halvt fyldt (4,25 dl)?

Spørsmål nr. 4.1 kan jeg regne rumfanget som er =  823,139,,,,,,,, og hvis man afrunde det bliver jo 8,5 dl men alligevel er jeg meget forvirret. Hvis nogen kan finde et godt løsning for alle de 4 spørsmåler og forklarer det med mange detaljer så kan jeg forstår. JEG VIL SIGE TUSINDE TAK
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man regne rumfanget i 4.1 ud, får man V = 848,86cm3 ≈ 8,5 dl .

Hvis regnmængden er M mm, er rumfanget af den mængde vand, der er faldet i regnmåleren lig med rumfanget af en cylinder med radius svarende til regnmålerens åbning (radius R) og med højden M.  


Svar #2
01. marts 2012 af Niko83 (Slettet)

Er svaret 165 mm til opgave 4.3?

Hvad med spørsmål nr. 4.4. Er der nogen kan finde en løsning.


Skriv et svar til: Opgave 4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.