Fysik

Ballon??

03. marts 2012 af tobl2 (Slettet)

Hej er igang med at læse op til terminsprøve her på Tirsdag. Så har fundet nogle gamle opgavsær for at se hvad jeg kan komme ud for, faldt over denne opgave, og kan ikke ikke rigtig finde ud af hvad jeg skal gøre.

En ballon vejer 2,25g den befinder sig i et lokale er temperaturen 20oC og trykket 1,00 atm. Ballonen fyldes med 9,05 gram CO2, hvorved rumfanget af ballonen bliver 3,5 L.

b) Bestem trykket i ballonen.

Ballonen ligges på en vægt.

c) Hvad viser vægten?

 

På forhånd tak


Brugbart svar (4)

Svar #1
03. marts 2012 af mathon

b) Bestem trykket i ballonen

          M(CO2) = sum({1,2}*{12.011,15.999}) g/mol = 40,01 g/mol

          n(CO2) = (9,05 g) / (40,01 g/mol) = 0,2056 mol

          c(CO2) = n / V = (0,2056 mol) / (3,5 L) = 0,0587 M

          R·T = (0,082 atm·L/(mol·K))·((273+20) K) = 24,026 atm·L/mol

 

                                                  Pballon = PCO2 + Patmosfære

                                                  Pballon = R·T·c(CO2) + Patmosfære

                                                  Pballon = (24,026 atm·L/mol)·(0,0587 mol/L) + (1 atm) =

                                                                                   (1,41 atm) + (1 atm) = 2,41 atm


Svar #2
03. marts 2012 af tobl2 (Slettet)

Mange tak er dog lidt i tvivl om opgave c. For menner jeg kan huske noget med at  der er en energi i en oppustet ballon, og derfor vejer den også mere ind hvis den bare var helt slap


Brugbart svar (4)

Svar #3
03. marts 2012 af mathon

lufts densitet ved 20ºC

                    ρ = ρo·(To/T) = (1,293 g/L) · (273/293) = 1,205 g/L = 1,205 kg/m3

opdrift på ballonen

                                                  
                  Fop = (V·ρ)·g = (0,0035 m3) · (1,205 kg/m3) · (9,81 N/kg) = 0,0414 N

tyngdekraften ballonen

                  F = ((0,00225+0,00905) kg) · g  = (0,00225+0,00905) kg) · g = (0,0113 kg) · (9,81 N/kg) =
                                                                                                                                               0,1106 N

 vægt
                 (0,1106 N) - (0,0414 N) = 0,0692 N

dvs
                 masse målt
                                          mmålt = (0,0692 N) / (9,81 N/kg) = 0,007054 kg = 7,054 g

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2012 af jr1102 (Slettet)

Hvor får du tallet 1,293g/L fra ??

Skal du ikke regne densiteten af CO?
 

 

Og i såfald skulle regnestykket så ikke se således ud ?

ρ = ρo·(To/T) = (2.5857g/L) · (273/293) = 2,4092 g/L = 2,4092 kg/m3


Skriv et svar til: Ballon??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.