Fysik

Gnidningsmodstanden

03. marts 2012 af lDeathNote (Slettet) - Niveau: A-niveau

kan den godt være minus? Har fået min gnidningskoefficient til at være minus :/


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

En koefficient, et tal, kan være positiv, nul, eller negativ -- den kan ikke være "minus". Det lyder dog ikke rimeligt, at en gnidningskoefficent er negativ. I hvilken sammenhæng optræder der gnidning her?


Svar #2
03. marts 2012 af lDeathNote (Slettet)

Hov.. Dårlig formulering fra min side af .. Jamen det er et skråplan.. Bliver ved med at få gnidningskoefficienten negativ, og det kan jeg ikke forstå..


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan jo så prøve at beskrive, hvad du har gjort.


Svar #4
04. marts 2012 af lDeathNote (Slettet)

Jamen.. Jeg har lavet en kraftanalyse.

Skråplanet danner en vinkel, som er regnet ud vha. tangens. Den har jeg fået til : 0.79 grader.

Jeg har udregnet tyngdekraften der virker ned på vogen, og delt op til to komponenter, givet ved

Fskrå= 0.046 N

F1 = 3,29 N

Dernæst den modsatrettde kræft Fnormal = 3,29 N.

Så har jeg regnet den resulterende kraft ud: Fres = m*a  -> 0.336 kg * 0.1399 m/s2

Accelerationen er aflæst på en (t,v)-graf. Teoretisk set skulle den være friktionsfri, men det er den ikke.

Dernæst har jeg bestemt gnidningskoefficienten, i Fres = m * g * sin(v) - my * m * g * cos(v), da my er den eneste ubekendt: solve(0,047=0,336kg * 9.82(m )/s^2  * sin(0,79)- my* 0.336kg * 9,82(m )/s^2  * cos(0,79), my) ?my=−0.00046N

Hvad gør jeg forkert.. Overvejer lidt om det er fordi at skal sætte Fres til 0, eftersom jeg teoretisk set går ud fra at den er konstant??? eller .. HJÆLP !

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du får bedre overblik over det ved at regne kræfterne som vektorer, så du ikke løber sur i, hvilken vej de virker.


Svar #6
04. marts 2012 af lDeathNote (Slettet)

Jeg har skam overblik. Kan bare ikke forstå hvorfor jeg får en negativ gnidningskoefficient?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis der ikke var gnidning, ville den resulterende kraft på massen have størrelsen m·g·sin(θ) = 0,0576N .

Det er noget vrøvl at skrive, at du finder en gnidningskoefficient på μ = -0,00046N . En gindningskoefficient er en dimensionsløs størrelse.

Du skriver, at du har fundet størrelsen af den resulterende kraft til 0.336 kg * 0.1399 m/s2 = 0,0470N. Du skriver ikke, hvilken retning, den har, men man må vel gå ud fra, at den virker i samme retning, pegende nedad skråplanen.

Da normalkraften har størrelsen Fn =  m·g·cos(θ) = 3,299N , er der således tale om en positiv gnidningskoefficient

μ = (0,0576N - 0,0470N) / 3,299N = 0,0032


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #7

Jeg fik regnet med 1º i stedet for 0,79º , da jeg regnede Fres = m·g·sin(θ) = 0,0455N . Det er så tæt på den målte resulterende kraft 0,047N, at man ikke rimeligt kan bestemme en gnidningskoefficient til bedre end 0 .

Er du sikker på, at vinklen er så lille som 0,79º ?


Svar #9
04. marts 2012 af lDeathNote (Slettet)

Ja. Den er trekanten er 1.4 cm høj og 101 cm lang :(


Svar #10
04. marts 2012 af lDeathNote (Slettet)

Jeg fandt ud af det.. Lidt bøvlet, men fik det hele til at passe ved at sætte højden til 1,48 cm :)

Ellers mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Gnidningsmodstanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.