Fysik

Atomatisk parkeringskælder

07. marts 2012 af blommesanne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hai, er der en som kan hjælpe? :)

I køenhavn findes en automatisk parkeringskælder med plads til 408 biler. En bilist parkerer sin bil på platformen i gadeplan. Platformen med bilen bliver sænket ned til en af de 4 etager. Her kører platformen automatisk bilen hen til en ledig plads.

Massen af platformen med bilen er 2,5*10^3 kg.

a) bestem tyngdekaftenten på platformen med bilen.
 

Det har jeg gjort ved F=m*g
og har fået resultatet: 24550N

Platformen sænkes fra gadeplan ned i parkeringskælden. (Herunder var det en graf, hvoraf jeg skulle bestemme hvor langt ned ved denne bevægelse som jeg fik til -2,8m)

(Og nu kommer spørgsmålet)

Platformen sænkes af to lodrette kæder

c) Bestem størrelsen af den kraft, hvormed hver kæde trækker i platformen til tiden t=10s.

Hvilken formel skal jeg bruge?

Håber meget der en som kan hjælpe:) - på forhånd mange tak.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Tænk på, at summen af de kræfter, der virker på platformen med bil er 0 N, hvis bevægelsen foregår med jævn fart. Så start med at tegne et vektordiagram, hvor de indtegner kræfterne på systemet.

Jeg har benyttet reglen: Hvis et legeme ligger stille( i det valgte koordinatsystem) eller bevæge sig med jævn hastighed, så er summen af de kræfter, de virker på legemet = 0 N.


Skriv et svar til: Atomatisk parkeringskælder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.