Fysik

Solens lysstyrke

07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Beregn solens tilsyneladende lysstyrke:
l=L/(4π•r^2 )
l= (3,846•10^26  W)/(4π•(1,496·10^11  m)^2 )=1367,5• W/m^2

Har jeg regnet rigtig?


Svar #1
07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

de svageste stjerner, man kan se på en meget stjerneklar nat, har en tilsyneladende lysstyrke på ca. 10^10 W/m^2. De største kæmpestjer i mælkevejen har en absolut lysstyrke på ca. 10^5 L

a) Vurdér afstanden til de fjerneste stjerner, vi kan se med det blotte øje.

Nogen der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2012 af Enhver (Slettet)

Ja, det er korrekt. 

a)  Beregn r ud fra    l = L / (4π•r2)   hvor  L = 105 W   og   l = 1010 W/m2


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Mon ikke de svage stjerners tilsyneladende lysstyrke skal være 10-10 W/m2 ?

Prøv at benytte redigeringsfaciliteterne X2 til at lave indeks og X2 til at lave eksponent, for at gøre det lidt mere læseligt.


Svar #4
07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

l= (3,846•1026  W)/(4π•(1,496·1011  m)2 )=1367,5• W/m2

L er korrekt, men r =afstanden er jeg lidt usikker ved. Jeg har taget afstaden fra Jorden til solen


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er den tilsyneladende lysstyrke for Solen i dens afstand fra Jorden.

Da kæmpestjernernes absolutte lysstyrke er 105 Lo , vil Solens tilsyneladene lysstyrke, hvis den var anbragt i kæmpestjernernes afstand, være 10-15 W/m2 . Forholdet mellem Solens tilsyneladende lysstyrke i afstanden 1AU og dens lysstyrke i kæmpestjernernes afstand er så lig med forholdet mellem afstandenes kvadrater.


Svar #6
07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

ok, jeg er ikke helt med


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvorfor forklarer du så ikke, hvad det er, du ikke forstår?

Solens tilsyneladende lysstyrke:  Jo = Lo/(4πro2)

Stjernens tilsyneladende lysstyrke: J* = L*/(4πr*2) = 105Lo/(4πr*2)

Man kender J* = 10-10 W/m2 og Lo = 3,846·1026 W

så man kan beregne stjernernes afstand r* .


Svar #8
07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

a) l= L/(4π•r^2 )
10-10 W/m2 =105·3,846•1026  W /(4π•r^2 )
Ligningen løses for r vha. CAS-værktøjet WordMat.
r=1,7494•1020  m

b) Hvor langt væk kan vi se mere typiske stjerner med samme lysstyrke som Solen?
10-10 W/m2 =3,846•1026  W/(4π•r^2 )
Ligningen løses for r vha. CAS-værktøjet WordMat.
    r=5,532223•1017•|m|

c) Sammenlign svarerne i a og b med Mælkevejens diameter på ca. 100000 ly.

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo mere praktisk at omregne afstandene til Ly, så de direkte kan sammenlignes med Mælkevejens diameter.


Svar #10
07. marts 2012 af Lillozz (Slettet)

Ok super. Tusind tak for hjælpen

 


Skriv et svar til: Solens lysstyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.