Fysik

Udfaldsvinkel

07. marts 2012 af Sille901 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heeej folkens..

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af denne opgave, selvom den sikkert er meget nem at løse..

Når man leder efter olie- og gasfelter under havbunden, kan man fx sende lydbølger fra en lydkanon ned mod havbunden og analysere de reflekterede lydbølger. Lydbølgerne fra lydkanonen bliver både brudt i og reflekteret fra grænsefladerne mellem undergrundens forskellige lag, og de reflekterede lydbølger afhænger både af grænselagenes placering og af lagenes beskaffenhed. Figuren viser en lydbølge, der både bliver reflekteret og brudt i en grænseflade mellem et sandstenslag og et kalkstenslag. Lydens hastighed i sandsten er 3,5 km/s, og i kalksten 5,0 km/s

Jeg skal beregne, hvor stor udfaldsvinklen af den reflekterende stråle bliver, når i = 35 grader.

 

Brugbart svar (2)

Svar #1
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt reflektionsloven: den reflekterede stråle danner samme vinkel med indfaldsloddet som den indfaldende stråle


Svar #2
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

vil det sige at udfaldsvinklen i dette tilfælde også er 35 grader?

 

Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #4
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Tak.. :)

Hvordan beregner jeg brydningsvinklen b?

   

Svar #5
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Er det bare v1/v2?

 

Brugbart svar (1)

Svar #6
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt brydningsloven. Man kender bølgernes hastigheder i de to medier, så man kan beregne det relative brydningsindeks.


Svar #7
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Forstår ikke helt hvad det er jeg skal gøre. 

 

Brugbart svar (1)

Svar #8
07. marts 2012 af mathon

             

                                                      sin(φ1) / sin(φ2) = v1 / v2
eller skrevet
                                                      sin(i) / sin(b) = v1 / v2

                                                      sin(b) = sin(i) · (v2 / v1)

                                                     


 


Svar #9
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Jeg får den til -0,61169? Det kan jo ikke passe :s

   

Brugbart svar (1)

Svar #10
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Benyt brydningsloven

n1 · sin(i) = n2 ·sin(b) , dvs

v0/v1 ·sin(i) = v0/v2 ·sin(b) , eller

sin(b) = (v2/v1) · sin(i)


Svar #11
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Eller skal jeg tage sin^-1 ?

 

Svar #12
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

hov havde glemt at indstille lommeregneren til degree. Jeg får den til 0,819395 nu.. 

 

Brugbart svar (2)

Svar #13
07. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du skal bestemme vinklen selv efter at have fundet dens sinus.


Svar #14
07. marts 2012 af Sille901 (Slettet)

Ja altså tage sinus^-1, ikke? Får den til 55,0243 grader nu.. Det giver lidt mere mening ;)

 

Skriv et svar til: Udfaldsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.