Fysik

drejseskive?

08. marts 2012 af jubii10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg sidder og bøvler med et par opgave opgave et tog og en drejeskive?

opgaver lyder således: 

Drejeskiven har en samlet masse på 3,6·104 kg og en diameter på 21 meter.

Når drejeskiven roterer hurtigst, har den en vinkelhastighed på 0,115 s-1.

a) Hvor lang tid er drejeskiven om at rotere en omgang, når den roterer hurtigst?

skal jeg så bruge formlen for inertimoment ? 

altså I^0=0,5*m*r^2 ??

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. marts 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Det behøver du slet ikke. Vinkelhastigheden er et antal radianerhvert sekund - du kan derfor direkte bruge vinkelhastigheden samt hvor mange radianer, der er på en cirkel.


Brugbart svar (2)

Svar #2
08. marts 2012 af mathon

       a)
                          ω = (2π) / T

                          T = (2π) / ω = (2π) / (0,115 s-1)

                          T = 54,6 s


Svar #3
08. marts 2012 af jubii10 (Slettet)

der er vel 2π radiander på en cirkel ? ikke 

også skal jeg dividere de to tal eller er ikke helt med. 


Svar #4
08. marts 2012 af jubii10 (Slettet)

jo tak, i en af de andre opgaver kommer et tog på drejeskiven her har lokomotivet med massen 9,8·104 kg og længden 19,0 meter holder midt på drejeskiven 

b) Bestem en tilnærmet værdi for drejeskivens og lokomotivets samlede inertimoment. Forklar de tilnærmelser du laver.

 

her skal jeg vel starter med at bestemme inertimomentet ? men eftersom det ikk er en flad cirkel så har jeg ikke lige overblik over hvad jeg så skal gøre 

mvh jubii10


Svar #5
08. marts 2012 af jubii10 (Slettet)

skal jeg gange derses vægt sammen også bruge inertimomentet for en cirkel?


Brugbart svar (2)

Svar #6
08. marts 2012 af mathon

                  
                  I = ∑mi·ri2 = mtotal·(rmassemidtpunkt)2 = (134000 kg)·(10,5 m)2 = 1,47735·107 kg·m2


Svar #7
08. marts 2012 af jubii10 (Slettet)

mange tak nu er jeg næste færdig, jeg har lavet et par opgave med togetes hastighed osv men nu kommer vi tilbage til disse sprøgsmål som jeg fattet hat af desværre

Den nøjagtige værdi af inertimomentet er 4,81·106 kg·m2. Drejeskivens motor accelererer skiven med lokomotiv fra hvile til maksimal vinkelhastighed på 15 sekunder.

Bestem den gennemsnitseffekt, som motoren tilfører drejeskiven.

Drejeskivens motor udkobles, og drejeskiven nedbremses på grund af forskellige gnidningskræfter. Der går 41 sekunder inden drejeskiven står stille.

Bestem gnidningskræfternes samlede moment på drejeskiven.

 

håber nogle lige vil hjælpe mig det sidste stykke 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2012 af mathon

 

      Pmiddel = bevægelsesenergi / tid = (1/2)·I·ω2 / t

      Pmiddel = (1/2)·(4,81·106 kg·m2)·(0,115 s-1)2 / (15 s) = 2120,41 (kg·m2/s2) / s = 2120,41 J/s = 2120,41 W


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. marts 2012 af mathon

                                     αmiddel = ω / t = (0,115 s-1) / (41 s) = 0,002805 s-2

                                     Mres = I · αmiddel = (4,81·106 kg·m2) · (0,002805 s-2) = 13.491,5 kg·m2/s2


Skriv et svar til: drejseskive?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.