Matematik

differentialregning

15. marts 2012 af ACBorup (Slettet) - Niveau: A-niveau

 

I en model kan længden af dagen i Anchorage Alaska som funktion af tiden beskrives ved
f (t)=6,61⋅sin(0,0167t−1,303)+12,2 , 0≤t ≤365,

 

hvor f (t) er længden af dagen (målt i timer) til tidspunktet t (målt i døgn efter 1. januar
2011).


JEg har problmer med både a og b!

a) Bestem ud fra modellen længden af dagen til tidspunktet t = 100

 

Jeg indsætter 100 på t's plads og får 12,2. Kan det godt passe?

 

b) Benyt modellen til at bestemme det tidspunkt, hvor længden af dagen i Anchorage
Alaska er størst.hvor f (t) er længden af dagen (målt i timer) til tidspunktet t (målt i døgn efter 1. januar
2011).

 

Jeg prøver at finde f'(t) men får et meget underligt resultat: 0 = 0,11927 * cos(0,0167*(t-78,024))

Kan det virkelig passe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2012 af mathon


                f(t) = 6,61⋅sin(0,0167·t - 1,303) + 12,2       0≤t ≤365

              
               f '(t) = 6,61⋅cos(0,0167·t - 1,303) · 0,0167

               f '(t) = 0,110387⋅cos(0,0167·t - 1,303)
 

 

 


Svar #2
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

Hvad med a'eren giver f(100) = 12,2?

 

Og hvordan skriver man b'eren ind på lommeregneren? Jeg kan simpelthen ikke få det samme svar som det du skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. marts 2012 af mathon

                       f(100) = 14,6

                       vinkelmålet skal være RADIANER


Svar #4
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

Ah, det er derfor så. Mange tak! :)


Svar #5
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

Kan det passe at tidspunktet hvor længden af dagen er størst er 188 dage efter i januar 2011?


Svar #6
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

Og kan det passe at f'(100) giver 0,0947?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. marts 2012 af mathon

 

             ...længste dag første gang efter 1. januar 2011 er 172 dage efter 1. januar


Svar #8
15. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

det forstår jeg ikke. Løser man ikke bare f'(t) = 0?

det giver da t = 188?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2012 af mathon

                        
                            f '(t) = 0,110387⋅cos(0,0167·t - 1,303) = 0
hvoraf
                           cos(0,0167·(to + Δt) - 1,303) = 0                      da cos-funktionen er periodisk
som giver
                           0,0167·(to + Δt) - 1,303) = (π/2)

                           0,0167·to + 0,0167·Δt - 1,303 = (π/2)

                           0,0167·to - 1,303 + 0,0167·Δt  = (π/2)

for
                            0,0167·Δt   = p·π                                      p∈Z

                           Δt = p·(π/0,0167)

                           Δt = p·188,119

dvs
                          for p = 0
                                              
0,0167·(to + 0) - 1,303) = (π/2)                         0 ≤ t ≤ 365

                                                t = to = ((π/2) + 1,303) / 0,0167 = 172,084      

                          for p = 1       
                                                t =
to + 1·188,119 = 360,203                            0 ≤ t ≤ 365     

 

    fortegnsvariation for f '(t):                            +                 0                    -                   0               +
                                          t:           __0_____________172,084______________360,203__________365
                  monotoni for f(t):                      voksende           lok max         aftagende           lok min        voksende
 

hvoraf ses
                            at f(t) har maksimum for t = 172,084

                  

      
 


Svar #10
18. marts 2012 af ACBorup (Slettet)

Jeg har prøvet at finde f' og har fået det til at give f' = 0,095.

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2012 af LimkildeMarkussen (Slettet)

b)

Benyt modellen til at bestemme det tidspunkt, hvor længden af dagen i Anchorage
Alaska er størst.hvor f (t) er længden af dagen (målt i timer) til tidspunktet t (målt i døgn efter 1. januar
2011).

Løses vha TI-Nspire:

d/dx(6.61*sin(0.0167*x-1.303)+12.2,x) = 0.110387*cos(0.0167*x-1.303)

Solve(0,110387⋅cos(0,0167·t - 1,303) = 0,t)|0<x<365

t=172.084 or t=360.203


Du kan altså løse ved at sætte f ' (t)=0 dog skal du have 0<x<365 med :-)


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.