Matematik

Tredjegradspolynomium!

20. marts 2012 af Mujilo (Slettet)

Et tredjegradspolynomium har forskriften: f(x) = x3+bx2+cx+d. Det oplyses, at f(0) = -9, og at grafen for f har vandrette tangenter for x = -2 x = 0.

 

Bestem tallene b, c og d.

 

OPGAVEN SKAL LØSES UDEN HJÆLPEMIDLER!!!

 

NB! Klik på billedet for at se forskriften og grafen!

Vedhæftet fil: Opgave.png

Brugbart svar (2)

Svar #1
20. marts 2012 af nielsenHTX

vandrette tangenter betyder at f '(x)=0 så

f(0)=-9 giver d

 f '(0)=0  giver c

f '(-2)=0 giver så b

hvis de ikke havde været så simple skulle man så have løst 3 ligninger med 3 ubekendte


Svar #2
20. marts 2012 af Mujilo (Slettet)

Ja, det har jeg bemærket .. Jeg har dog svært ved at løse dem :s .. Kan du vise mig hvordan?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. marts 2012 af nielsenHTX

#2

f(0)=-9 ⇒03+b*02+c*0+d=-9⇔d=-9

f '(x)=3x2+2bx+c

f '(0)=0 ⇒3*02+2*b*0+c=0 ⇔c=0

find så selv b nu.


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. marts 2012 af mathon

på opfordring
                               f(x) = x3+bx2+cx+d                                                  

                               f(0) = 03+b·02+c·0+d = -9
                                                              d = -9


                               f '(x) = 3x2 + 2bx + c                 vandret tangent betyder f '(xo) = 0

 

                                        f '(0) = 3·(0)2 + 2b·0 + c = 0
                                                                           c = 0

                                        f '(-2) = 3·(-2)2 + 2b·(-2) + 0 = 0
                                                     3·4 - 4·b = 0
                                                            3 - b = 0
                                                            b = 3

 

                               f(x) = x3 + 3x2 - 9

                                                             
                                                    

                             

 

                                        


Svar #5
20. marts 2012 af Mujilo (Slettet)

kan det passe, at:

 

b = 3

 

Og mange mange tak for hjælp mennesker :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
20. marts 2012 af nielsenHTX

#5 ja:)


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.