Fysik

gravitationskraften på Månen

21. marts 2012 af Salihu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke forstå løsningen til opgave c) i denne tråd:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=790221

Spørgsmålet: Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden

Her gives der svaret

c)

gmåne = G·Mmåne/Rmåne2

= (6,67259·10-11 N·m2/kg2)·(7,35·1022 kg)/(1,738·106 m)2 = 1,624 m/s2

Men er dette ikke tyngdeaccelerationen - skal gravitationskraften ikke beregnes:

F = G * mMåne*mJord / r2

Dette får jeg til 1,98*1020 N

Tak

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2012 af mathon

                 gravitationskraften
                                                             Fgravi = G·mgenstand·Mmåne / R2

                                                             Fgravi / mgenstand = gmåne = G·Mmåne / R2

som der kun spørges om
                                                             gmåne = 1,624 m/s2 = 0,165·gjord


Svar #2
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

Problemet ligger nok i, at jeg ikke er sikker på, hvordan jeg skal forstå spørgsmålet

"Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden"

Hvad skal dette "fra Jorden" betyde ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2012 af mathon

    den gravitationskraft er virker mellem Måne og Jord

 

                                  gravitationskraften
                                                             Fgravi = G·Mjord·Mmåne / R2

                  Fgravi = (6,67·1011 m3/(kg·s2) ·(5,98·1024 kg)·(7,35·1022kg) / (3,844·108 m)2


Svar #4
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

#3

Ja, det giver 1,98 *1020 N

Hvad er så svaret på opgave c)? Det i #3 eller det i #1


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. marts 2012 af mathon

 

                            det i #1


Svar #6
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

Du siger selv i #3 at

Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden = den gravitationskraft (d)er virker mellem Måne og Jord = 1,98 *1020 N

Hvori ligger argumentationen for at #1 er rigtigt?

Hvis jeg ikke får et argument, vil jeg ikke selv se, hvorfor #1 er det rigtigt i forhold til #3


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Når der udtrykkeligt spørges efter gravitationskraften på Månen fra Jorden, må det da være svaret i #3, der spørges efter.

Svaret, der citeres i #0 som gmåne, er den tyngdeacceleration, som et objekt på Månens overflade oplever som følge af Månens egen masse (ca. 1/6 af tyngdeaccelerationen på Jordens overflade).


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. marts 2012 af mathon

svaret på dit første spørgsmål er
                                                                 #1
 

svaret på dit spørgsmål i #2
                                                                er    #3


Svar #9
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

Mit spørgsmål i #2 er det samme som opgavens spørgsmål...


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opgavens spørgsmål c)

      Spørgsmålet: Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden

besvares med svaret i #3.

Det, der oprindelig blev givet som svar på opgavens spørgsmål c) er ikke svaret på spørgsmål c) , men er tyngdeaccelerationen gmåne på Månens overflade.

 


Svar #11
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

#10

Opgavens spørgsmål c)

 

      Spørgsmålet: Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden 

besvares med svaret i #3. >>Vil det sige gmåne = 1,624 m/s2<<

Det, der oprindelig blev givet som svar på opgavens spørgsmål c)  er ikke svaret på spørgsmål c) >>Vil det sige mit svar: F = 1,98*1020 N<< , men er tyngdeaccelerationen gmåne på Månens overflade. >>mener du, at "det, der oprindeligt blev givet som svar..." dvs. det forkerte svar= gmåne , eller mener du gmåne = det rigtige svar? <<

Jeg synes ærlig talt ikke jeg har fået afklaret ngt. ved denne simple opgave


Brugbart svar (2)

Svar #12
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så læs dog svaret i #3. og læs så svaret i #10 igen.

 Opgavens spørgsmål c)

      Spørgsmålet: Beregn gravitationskraften på Månen fra Jorden

besvares med svaret i #3, dvs.

Fgravi = (6,67·10-11 m3/(kg·s2) ·(5,98·1024 kg)·(7,35·1022kg) / (3,844·108 m)2 = 1,98·1020 N

(hvor 10-eksponenten for G er rettet i forhold til svaret i #3), dvs. samstemmende med dit svar i #4.

Jeg forsøgte også at forklare, at det, der oprindelig blev givet som svar på opgavens spm c), var tyngdeaccelerationen på Månens overflade, som du jo også selv var inde på i #0, og at dette svar ikke er det korrekte svar på opgavens spørgsmål c). I dit indlæg i #0 stillede du selv et spørgsmål, og det var det spørgsmål, som mathon besvarede i nogle af indlæggene ovenfor.


Svar #13
21. marts 2012 af Salihu (Slettet)

#12

Undskyld! 

Da jeg skrev i #11

>>Vil det sige gmåne = 1,624 m/s2<< - mente jeg slf. netop det der står i #3, altså Fgravi= 1,98*1020 N

men det vil altså sige, at svar #1 ikke er rigtigt 


Brugbart svar (2)

Svar #14
21. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Svar #1 er ikke svaret på opgavens spm. c).

Man skal være lidt forsigtig med fortolkningen af svaret i #1. I beregningen af gravitationskraften på Månen fra Jorden indgår afstanden mellem Jorden og Månen. I beregningen af tyngdeaccelerationen på Månens overflade indgår Månens radius som et kugleformet legeme.


Skriv et svar til: gravitationskraften på Månen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.