Biologi

Ide til biologiopgave i 3.g?

16. august 2005 af -Linda- (Slettet)
Hej!

Jeg vil gerne skrive min 3.g opgave i biologi! Jeg interesserer mig specielt for (molekylær) genetik og biokemi, men da jeg kun har kendskab til disse emner via gymnasiet er det lidt spagt med ideerne til et godt projekt. Måske nogle fra universitet kunne give mig nogle ideer? Jeg overvejer kraftigt at vælge et studie indenfor den medicinske biologi, men det er jo bredt.. Hvis jeg kunne arbejde med en opgave og samtidig få en fornemmelse for hvad biologi er på universitetet (hvad man rent faktisk kan arbejde med) ville det jo være super!

Kan du hjælpe?

-Linda

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. august 2005 af Samuel (Slettet)

Jeg har tidligere foreslået dendritiske celler og prionproteiner som gode emner; særligt sidstnævnte burde kunne imødegå netop dine interesser.

Brug nu søgefunktionen i forummet!!

Brugbart svar (1)

Svar #2
16. august 2005 af KemiKasper (Slettet)

Metalloproteiner ville være super. Små molekyler er essentielle for alt liv og omsættes næsten altid ved et metalcenter.
Jeg kender nogen på DTU og Københavns Universitet der kunne være interesserede i at hjælpe dig.

Svar #3
18. august 2005 af -Linda- (Slettet)

Hej!
Mange tak for jeres ideer, jeg er bange for, at metalloproteriner såcwl som prionproteiner er for "kemiske" til mig. Jeg var desværre så dum ikke at få øjnene op for det interessante i kemi før året var slut, så jeg har ikke den nødvendige viden (hvilket irriterer mig GRÆNSELØST mht. biologi!)

de dendtritiske celler lyder virkelig spændende - og mht. de notater du (Samuel) har skrevet i andetsteds på siden lyder det lige som noget for mig. Vi har ikke bearbejdet immunforsvaret som selvstændigt emne endnu, men mon ikke jeg kan læse det op selv? Jeg vil snakke med min lærer om det. Har du evt. materiale eller gode kilder omkring dette emne?

-Linda

(I er mine personlige HELTE)

Svar #4
18. august 2005 af -Linda- (Slettet)

såcwl = såvel
dendtritiske = dendritiske

Brugbart svar (1)

Svar #5
18. august 2005 af Samuel (Slettet)

#3: Immunologi er relativt let af læse op på egen hånd (jeg læste to forskellige lærebøger om emnet). Hvad dendritcellerne angår, har jeg flere kilder om emnet - men de er fortrinsvis på engelsk. Bare sig til, hvis du vil have dem.

Brugbart svar (1)

Svar #6
18. august 2005 af Samuel (Slettet)

Det skal også siges, at prionproteinernes biokemi er til at overkomme - faktisk kan du anlægge præcis det perspektiv, du ønsker, fx udelukkende neurofysiologi kombineret med en redegørelse for prionproteinets biokemi.

Svar #7
18. august 2005 af -Linda- (Slettet)

"immunologi", smiler, sikke nogle fine betegnelser du kan!

Det lyder bare super Samuel! Jeg vil gerne have kilderne - kan det ordnes det over mail? (I så fald kan du skrive til [email protected]) Det at de er på engelsk skulle ikke være et uoverkommeligt problem :-)

Det er virkelig dejligt med mennesker som dig Samuel - skønt at du vil dele din viden og ikke blot skøjter på en arrogant sky! Tak for det!

-Linda

Svar #8
03. september 2005 af -Linda- (Slettet)

Hej Samuel!

Jeg har via søgning på net og bibliotek, fundet ud af, at jeg gerne vil skrive om kræft! Jeg synes at der ligger mange muligheder i emnet, set i forhold til mine interesser (immunologi, cellebiologi og genteknologi). Dog vil jeg gerne have muligheden for at se nærmere på de dendritiske cellers specifikke sammenhæng og funktion med kræftsygdommen, derfor vil jeg gerne, hvis du har mulighed for at skaffe mig tidligere omtalte kilder?

På forhånd mange tak for hjælpen!
-Linda

Brugbart svar (1)

Svar #9
03. september 2005 af Samuel (Slettet)

S'gern:


1Agger, Ralf et al. 2000. Dendritiske celler – og deres anvendelsesmuligheder i cancerterapi. Ugeskrift for Læ-ger 162/33, 14. august 2000. Århus (Danmark).
2Buentke, Eva. 2002. Activation of human dendritic cells – role of the allergenic yeast Malassezia and NK-cells. Repro Print AB. Stockholm (Sverige).
3Cederbom, Lukas. 2001. Studies on the function of CD4+CD25+ regulatory T cells; an in vitro approach. For-laget KFSAB. Lund (Sverige).
4Foged, Camilla. 2003. Human dendritic cells: Cell Culture Models for Studies of Particulate Antigen Formula-tions in vitro. Danmarks Farmaceutiske Universitet. København (Danmark).
5Guidos, C. 1987. Functional differences and complementation between dendritic cells and macrophages in T-cell activation. Internet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2956179&dopt=Abstract
6Janeway, Charles A. et al. 2001. Immunobiology: The immunesystem in health and disease – Fifth Edition. Garland Publishing. New York (USA).
7Kuchroo, Vijay K. 2002. Cytokines and Autoimmune Diseases. Humana Press. New Jersey (USA).
8Larsson, Marie. 1996. Dendritic cells from human blood: Antigen handling and expression of adhesion mole-cules. Linköpings University. Linköping (Sverige).
9Lotze, Michael T. et al. 2001. Dendritic Cells; Second Edition. Academic Press. Somerset (Storbritannien).
10Lundqvist, Andreas. 2003. Dendritic cells in immune and gene therapy against cancer. Karolinska Univer-sity Press. Stockholm (Sverige).
11McKenzie, Ian et al. 2004. Targeting the Mannose Receptor for Antigen Delivery. Landes Bioscience. Internet. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/bv.fcgi?rid=eurekah.section.30724
12Mosmann, Tim R. et al. 1996. The expanding universe of T-cell subsets: Th1, Th2 and more. Immunology Today. Internet (Canada). NB! Vedlagt som bilag 4.*
13Stahl, Philip D. et al. 1998. The mannose receptor is a pattern recognition receptor involved in host defense. Current Biology Limited. Internet (USA). NB! Vedlagt som bilag 5.*
14Wood, Peter. 2001. Understanding Immunology. Pearson Education Limited. Harlow (Storbritannien).
15Yamamoto, Yoshimasa et al. 1996. Involvement of Mannose Receptor (…). University of South Florida. Internet.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=175090&action=stream&blobtype=pdf

PS: Du kan evt., som jeg, skrive en opgave, hvor du perspektiverer fra dendritceller til behandling af kræft.

Brugbart svar (1)

Svar #10
05. september 2005 af Samuel (Slettet)

Ad #9: Det bør nok nævnes, at 'Immunobiology: The immunesystem in health and disease – Fifth Edition' er intet mindre end superb; bogen indeholder et helt kapitel om dendritiske celler og kan vidst nok læses online, søg på google.

Brugbart svar (1)

Svar #11
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

hey Samuel...
eller Linda! :p
jeg skal også til at skrive opgave (Surprise)
og da dette gerne skulle være bare LIDT originalt og ikke helt elementært lyder det med de dendritiske celler interessant. især, hvis det, som skrevet, kan sættes i forbindelse med neurologi (dette er interessant i mit univers anyways)
Så jeg tænkte på... hvad er det for nogen noter du har skrevet om enmet, Samuel?
Jeg mener dem, som Linda omtaler i 3. indlæg

Brugbart svar (1)

Svar #12
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

øv! det var noget juks det jeg skrev.
jeg har indset det..
hmm men jeg vil stadig gerne bede om et link til de omtalte notater.

Brugbart svar (1)

Svar #13
07. oktober 2005 af Samuel (Slettet)

#11-12:

Jeg har ikke skrevet nogen noter; Linda omtaler mine indlæg, når hun skriver "notater".

Koblingen til neurofysiologi angår i.ø. infektiøse prionproteiner.

Brugbart svar (1)

Svar #14
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

hmm... det viser sig, at jeg er ude på dybt vand her...
en af jer der lige kan bruge 5 sætninger på at forklare mig hvad prionproteiner og dendritiske celler er?

Brugbart svar (1)

Svar #15
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

Kan jeg ikke få dig(Samuel) til at skrive et par ord om dendritiske celler.
Jeg har selv fundet materiale om prionproteiner, men umiddelbart kun noget, der omhandler creutzfeldt jacob-syndrom. Hvad er der ellers af aspekter i dette emne?

Brugbart svar (1)

Svar #16
07. oktober 2005 af Samuel (Slettet)

Dendritiske celler:

Undtagelsesvis kan du få lov at læse min konklusion (fra "Dendritiske Celler", 2004), som simplificerer de observationer og fund, jeg gør mig i løbet af rapporten:

Dendritiske celler er organismens vigtigste antigenpræsenterende celler. De findes vidt udbredt i krop-pens mangfoldige vævstyper, hvor deres eneste kendte funktion er antigenoptag og –præsentation. Selve slægtskabet mellem disse celler er omdiskuteret, men jeg har ud fra forsøgsdata forsøgt at give mit bud på dette.
Grundet forhold, der endnu ikke er belyst fuldt ud, har DC gode co-stimulatoriske egenskaber og kan så stimulere naive T-celler direkte. Empiriske data dokumenterer i forbindelse hermed, at dette bl.a. skyldes mannose-receptoren - makrofager udtrykker også den potente MR, men grundet ukendte forhold, bliver den ikke co-stimulant nok til egenhændigt at kunne aktivere naive T-celler. Jeg har der-for argumenteret for det forhold, at dendritceller indirekte assisterer fx makrofager, idet disse hjælpes til øget co-stimulans gennem aktive Th1. DC kan inducere både Th1/Th2- og Tc1/Tc2-responser.
Dendritcellernes potentiale er enormt, men indtil alle forhold vedr. deres udvikling, fænotyper og derved evne til at inducere et adaptivt immunrespons klarlægges, kan de kun anvendes til at behandle cancerformer, der for immunsystemet er ”lettere” at få bugt med. Jeg peger særligt på, at det er vigtigt at klarlægge selve de faktorer, der inducerer udviklingen af en stamcelle til specifik DC, samt forhold vedr. aktivering af naive T-celler, fx identificering og behandling af de mange signalmolekyler. Perspek-tivet i dette – mener jeg – er In vitro-generering af aktive T-celler ved hjælp af dendritceller.

Prionproteiner:

Umiddelbart: biokemi, neurologi og diagnostik. (Min kildeliste ligger vidst nok et sted i forummet).

Brugbart svar (1)

Svar #17
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

Tak for hjælpen samuel!!
nu skal jeg bare helt bestemme mig for, hvad jeg vil skrive om!! (der er så meget spændende)
især fordi jeg faldt over en side med gen-teknologi i min søgen efter materiale om dendritiske celler.

det eneste der er lidt problematisk for mig er nok, at der kun er engelsk materiale. Tror ikke, at mit engelsk er holdbart nok til, at jeg skulle kunne skrive en hel opgave kun ud fra engelske kilder.

Brugbart svar (1)

Svar #18
07. oktober 2005 af Samuel (Slettet)

Ad #16: Konklusionen er i.ø. fra en kladde, da jeg ikke har originalfilen ved mig.

Brugbart svar (1)

Svar #19
07. oktober 2005 af Jeppedyret (Slettet)

hehe.. det er skam fint...
men det forkommer mig, at man ikke helt har styr på de dendritiske cellers egenskaber og funktioner - eller hva?

Brugbart svar (1)

Svar #20
07. oktober 2005 af Samuel (Slettet)

En ikke ubetydelig del af teorien er skam underbygget nok - men der er mange løse ender. Flere kilder modsiger fx hinanden. Derfor demonstrerer det overblik, at man sammenholder forskellige videnskabelige fund og ræsonnerer derfra.

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.