Fysik

Foton, overskudsenergi

22. marts 2012 af knasfunky (Slettet)

Hej folkens.

Jeg er kommet lidt i tvivl om fremgangsmåden med en opgave. 

 

Opgaven lyder:

 

Lyman-, Balmer og Paschan serierne i brintspektret fremkommer ved at elektroner hopper ind til banerne med henholdsvis n= 1, 2 og 3 fra banerne længere ude.

Når det sker udsendes overskudsenergien som fotoner. 

 

a) Hvilke energier kan disse fotoner maksimalt have i de pågældende spektre?

b) Hvilke bølgelængder svarer det til, og hvilke elektronovergange forårsager disse fotoner?

 

Til spørgsmål a, skal men vel "bare" aflæse på spektret?

 

spørgsmål b går jeg ud fra at jeg skal have fat i 1/lambda = 1.097*10^7m^-1(1/m*2-1/n^2)?

 

På forhånd tak.

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. marts 2012 af mathon

h·c·Rdb = 2,17987·10-18 J = 13,6057 eV

        maksimale fotonenergier

     
                        Lyman:
                                              Emax = - h·c·Rdb·1/12 = -13,6057 eV

                        Balmer:
                                              Emax = - h·c·Rdb·1/22 = -3,40142 eV

                        Paschen:
                                              Emax = - h·c·Rdb·1/32 = -1,51174 eV

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. marts 2012 af mathon

   h·c = 1239,8424 eV·nm                                        

             λmin = h·c / |Emax|

                        Lyman:
                                              Emax =
λmin = h·c / Emax = (1239,8424 eV·nm) / (13,6057 eV) = 91,1267 nm

                        Balmer:
                                              Emax = λmin = h·c / Emax = (1239,8424 eV·nm) / (3,40142 eV) = 364,507 nm

                        Paschen:
                                              Emax = λmin = h·c / Emax = (1239,8424 eV·nm) / (1,51174 eV) = 820,142 nm

 


Svar #3
22. marts 2012 af knasfunky (Slettet)

Hej Mathon, 

 

Tak for dit svar. Havde de samme resultater i opgave 1. Så det var godt at få det bekræftet.

Spørgsmål 2: Hhvor kommer tallet 1239.8424 fra?

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2013 af GymnasieEleven (Slettet)

#3

Ja hvor kommer de 1239.8424 fra? 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3, #4

Det er værdien af konstanten h·c i enheden eV·nm .


Skriv et svar til: Foton, overskudsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.