Matematik

division - brøk eller decimal?

26. marts 2012 af Energie91 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg sidder og diskuterer med en kammerat om man må have lov at skrive brøk efter man har lavet et division stykke.

fx hvis man har 858/7 

Det bliver i sidste en 122 4/7 

Må man have lov at skrive dette på denne måde osse fx ved 54,30/15 = 3,62 ?

 

Altså, må man skrive begge ting? Eller skal man holde sig ved det ene? 

Jeg har nemlig lidt svært ved at skulle regne fx 4/7 ud i hovedet præcist? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Et blandet tal består af et helt tal efterfulgt af en ægte brøk med heltalig tæller og nævner.

Men man kan da skrive

54,30/15 = 543/150 = 181/50 = 362/100 = 3 62/100 = 3 31/50


Svar #2
26. marts 2012 af Energie91 (Slettet)

Så du mener ikke at man må skrive begge "ting", ved fx en test? 

 

vh


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

122 4/7 ser tosset ud. brug kun ægte brøker eller decimaltal.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er da intet galt med 122 4/7 . Det er det eksakte resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja, men det kan misforstås. Mange vil tro der står 122 * 4/7. Så undgå denne skrivemåde.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når man skriver det i hånden eller bruger de rette typografiske hjælpemidler er det svært at misforstå

I forbindelse med tal kræves der gangeprik · , hvis der er tale om multiplikation af to tal.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Det er nok bare lidt gammeldags at skrive sådan især hvis typografien ikke er i orden. Måske fordi jeg er barn af lommeregner æraen. Det kan bruges i skole-brøk-opgaver, men udenfor det vil mange opfatte det som en dato  -4. juli eller noget lign, og mange vil uundgåeligt komme til at misforstå det som gange, med mindre man er matematiker. ofte bliver typografien jo også ændret fra medie til medie nu til dags. Decimaltal er at foretrække, medmindre man skriver en matematikbog om brøker, da er det ok.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2012 af nielsenHTX

#6 til gengæld er det ikke et særligt praktisk resultat at regne videre på og er vel ikke noget der bruges andet end i folkeskolen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Det er ikke forkert at skrive sådan...

det er bare ikke forståelses optimalt!


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er klart ikke et resultat, som man vil benytte i en fysikopgave eller i en rapport på DTU; men nu drejer det sig altså om en matematikopgave om brøker i folkeskolen.

Hvis brøk-delen af det blandede tal havde været 1/2 , var det sikkert også gledet bedre ned. Bestiller man 31/2 kg kartofler hos grønthandleren, vil det da blive forstået uden besvær, endda også, selv om man bestiller det kort som "tre et halvt kilo kartofler", hvor man egentlig har bestilt 3500 kartofler.


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7, #9

Hvis modtageren ikke af sammenhængen er i stand til at afgøre, om det drejer sig om en dato eller om vægten af julegrisen, er det klart, at der er et forståelsesproblem, og hvis det er kendt af afsenderen, bør der gøres alt for at optimere dette forståelsesniveau.

Så vidt jeg har forstået det, er selv lommeregnere i stand til at lave eksakte beregninger med brøker (ikke forstået som decimaltal her).


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Decimaltal er okay, så længe de ikke er afrundede - ved afrunding bliver de jo unøjagtige

og giver derved forkerte resultater senere -


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

okay... så længe man bare ikke skriver 3 1/2.... jeg vil acceptere det hvis det indgår i noget med brøker.


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

# 13

Der behøver jo ikke nødvendigvis at være sammenfald mellem, hvad "man" gør og hvad du vil acceptere.

Det er jo helt din egen afgørelse   ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Jeg er ikke enig med svar#12, Krabasken.

Det er f.eks. ikke forkert at sige at jeg er 32 år.

Afrundinger giver ubetydelige minimale afvigelser på 8-9.decimal. Normalt vil man ønske svar med blot 3-4 betydende cifre.

Kun så længe det drejer sig om data programmering vil jeg give ret.


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

"Afrundinger giver ubetydelige minimale afvigelser på 8-9.decimal. Normalt vil man ønske svar med blot 3-4 betydende cifre"

- Det kommer da vist lige an på, hvor mange cifre man afrunder til.

Du bruger formentlig heller ikke længere 22/7 i stedet for π -


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. marts 2012 af mette48 (Slettet)

#0

Du spørger: Må man have lov at skrive dette på denne måde osse fx ved 54,30/15 = 3,62 ?

 

Altså, må man skrive begge ting? Eller skal man holde sig ved det ene?

Det kommer an på testen.

I færdighedsopgaverne må du kun skrive et svar, ikke begge ting.

I problemløsning kan du godt skrive begge ting, men hvis det ene er forkert er det kun det forkerte svar der tæller, og  ikke det rigtige.

Jeg håber det er svar på dit spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

: D  tak for svarene


Svar #19
27. marts 2012 af Energie91 (Slettet)

#17


Tak for alle svarene.. 

Men Mette, mener nu mere om det er iorden at fx skrive det som brøk et sted i opgaven, og decimal et andet sted? 

Fx som det eksempel jeg gav.

Vh. Lasse


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. marts 2012 af mette48 (Slettet)

Så længe det er mellemresultater i en opgave kan man selv vælge om man bruder brøk eller decimaltal. Brøker vil ofte være mere precist end decimaltal.

I facit er enheden afgørende for valget, uægte brøker bør dog omskrives til blandet tal.

Man vil f.eks. ikke bruge brøker hvis der er tale om kr.


Skriv et svar til: division - brøk eller decimal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.