Matematik

Bestem værdien af a - hjælp

27. marts 2012 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej :)

Opgaven lyder:

Grafen for funktionen givet ved f(x)=a·x^2+3x-5 har toppunkt på x-aksen.
Jeg skal have bestemt værdien af a.

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis grafen har toppunkt på x-aksen, har funktionen f(x) netop een rod. Bestem a, så diskriminanten d er lig med 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. marts 2012 af bananman (Slettet)

hej vil mene at det er hældniingen, men har du nogle punkter?

Hvis du har 2 punkter kan du bruge denne formel a = (y2 - y1) / (x2 - x1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det har vist ikke så meget med denne opgave at gøre. Her er a en koefficient i et 2.-gradspolynomium, ikke hældningskoefficienten for en linie. Se #1.


Svar #4
27. marts 2012 af Hijsa

#2 Har ingen punkter.

#1 Hvordan skal jeg bestemme a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Genlæs forklaringen i #1. Beregn ligningens diskriminant d udtrykt ved a, og bestem a, så at d = 0.


Svar #6
27. marts 2012 af Hijsa

Har regnet mig til at diskriminanten er 29, men forstår det ikke - hvordan bestemmer jeg a??


Svar #7
27. marts 2012 af Hijsa

- Tror ik helt jeg har regnet d ud rigtigt. Kan jeg ikke få lidt mere hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Koefficienten a indgår jo i diskriminanten. 2.-gradspolynomiet er

f(x) = a·x2 + 3x -5

så diskriminanten er

d = 32 -4·a·(-5) = 9 + 20a

Løs nu ligningen d = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. marts 2012 af nielsenHTX

#6 hvad indgår i diskriminanten for en 2.gradsligning, som er lig med 0?

sæt så det lig med 0 og genlæs #1

 


Svar #10
27. marts 2012 af Hijsa

Har slet ikke lært at bestemme en ligning, når d=0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ligningen d = 0 er jo (se #8)

9 + 20a = 0

Løs nu den ligning.


Svar #12
27. marts 2012 af Hijsa

9 + 20a = 0
20a = 9
20a/20 = 9/20

a = 9/20

Har jeg ret?


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er ikke korrekt. Du har ikke flyttet 9 over på den anden side korrekt.


Svar #14
27. marts 2012 af Hijsa

Nårh ja, det giver minus.

Så, -9/20 ?


Brugbart svar (1)

Svar #15
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, a = -9/20 .


Svar #16
27. marts 2012 af Hijsa

Tak for din hjælp! ( og tålmodighed :/ )


Skriv et svar til: Bestem værdien af a - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.