Fysik

Hjælp

27. marts 2012 af meirosu (Slettet)

En projektør står på kanten af et 4,0 meter dybt svømmebassin. Den er anbragt 1,0 meter over vandoverfladen og lyser i en sådan retning, at den danner en lysplet på vandoverfladen 2,0 meter fra bassinkanten og en lysplet på bunden i afstanden d fra kanten.

- Beregn afstanden d.

 

Hjælp søges!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt brydningsloven. Man skal også kende brydningsindeks for vand; dette er ofte sat til n = 1,35 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. marts 2012 af peter lind

Lav først og fremmest en tegning af situationen. Se på den retvinklede trekant der dannes af lyspletten på overfladen, projekktrøren og bassinkanten, hvor projektøren er.. Du kender de 2 kateter. Brug dette til at beregne indfaldsvinklen. Brug dernæst brydningsloven til at finde den brudte vinkel. Se dernæst på den retvinklede trekant, der  har den brudte stråle som hypotenuse.


Svar #3
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Jeg har lavet en tegning og fundet indfaldsvinklen, men jeg kan ikke se, hvordan jeg skal finde brydningsvinklen, da jeg kun kender værdien af den hosliggende katete, og ikke hypotenusen?  


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man skal benytte brydningsloven (Snells lov) til at finde brydningsvinklen, når man kender indfaldsvinklen og brydningsindekset.


Svar #5
28. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Jeg har nu fundet b til 41,5 grader. - Dog kan jeg stadigvæk ikke se, hvad jeg skal gøre, for at finde længden d? 


Svar #6
29. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Nu er jeg kommet frem til d2=tan(b)/hosliggendekatete 

dvs d2=tan(41.5)/4

Jeg får så 12,5 og det plusser jeg med d1=2

og får så d=14.5 m - det er dog et meget stort tal? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. marts 2012 af peter lind

Du har slået forkert op på din lommeregner. tan(41,5º) < tan(45º) = 1. dividerer du det med 4 får du noget der er mindre end 1/4. Noget andet er at du skal gange med dybden ikke dividere med den.


Svar #8
29. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Kan det så passe, at jeg tager tan(41.4)*4= 4.4m?

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. marts 2012 af peter lind

nej tan(41,4º) < 1 ganger du 4 med et atl der mindre end 1 får du noget der er mindre end 4


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ved overgangen fra luft til vand finder man først indfaldsvinklen i af

tan(i) = 2/1 = 2 , hvorfor

i = 63,435º

Brydningsloven giver da

sin(i) = n·sin(b)

og sætter man n = 1,35, fås

sin(b) = sin(i) / 1,35 = 2/(1,35·√5) =  0,6625

så b = 41,49º

Så er

d = 2 + 4·tan(b)


Svar #11
29. marts 2012 af meirosu (Slettet)

Jeg kan nu se, at jeg lavede fejl i beregningen af d, da min b og i værdi stemmer overens med de overstående.

Men super, tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. april 2018 af gymnasiumhasseris (Slettet)

Her er det rigtige svar.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.