Matematik

Cirklens ligning

28. marts 2012 af snder1100 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Alle

Jeg har fået denne ligning:

x2+6x+y2-2y=15 

som skal omskrivers til cirklens lignign så jeg kan finde centrum og radius, jeg har indtil vidre fået dette:

(x+6)2-36+(y-1)2-1+15=0

Er jeg helt på afveje eller hvordan :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2012 af mathon

   ...lidt på afveje


Svar #2
28. marts 2012 af snder1100 (Slettet)

Hmm ok

(x+6)2-36+(y-1)2-1=52

 

Bedre?


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. marts 2012 af mathon

generelt
 
         cirklen
                                  x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0
           har
                                   centrum C(-d,-e)
                  og
                                   radius  r = √(d2 + e2 - f)
                                                 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2012 af mathon

            
         
                                 
                                           x2 + y2 + 2·3·x + 2·(-1)·y + (-15) = 0


Svar #5
28. marts 2012 af snder1100 (Slettet)

Det var jeg også kommet frem til, lige efter jeg havde rettet en lille regne fejl, så centrum bliver (-3,1) og radius 25?

(x+3)2-9+(y-1)2-1=252


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2012 af mathon

 

                                         radius = 5

dvs
                                        
(x+3)2 + (y-1)2 = 52
 


Svar #7
28. marts 2012 af snder1100 (Slettet)

Nårh ja selvfølgelig, mange tak ;)


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Cirklens ligning består af to kvardratsætninger

(x - x0)2 + (y - y0)= rhvor cirklen centrum er C(x0, y0)

Kvardratsætninger bliver det første led i anden + det andet led i anden + det dobbelte produkt.

Det betyder at cirklens ligning er

x2 + x02 - 2 * x * x0 + y2 + y02 - 2 * y * y0 = r2

I den lingning du har fået opgivet er - 6x og 2y det dobbelte produkt for de to kvardratsætninger.  

(de modsatte fortegn skyldtes at minus plus minus giver plus)

Det betyder at x0 = -3 og y0 = 1, som er cirklens centrum.

Sammenhængen mellem radius og centrum er

r2 - (x02 + y02) = k

k = 15 => r = kvrod(15 + (-3)2 + (1)2) = kvrod(25) = 5


Cirklen har derfor centrum i (-3,1) og en radius på 5.


Svar #9
28. marts 2012 af snder1100 (Slettet)

Det var det samme som jeg kom frem til i sidste ende, mange tak for den fine forklaring.


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.