Fysik

Bølgelængder

30. marts 2012 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en rapportopgave, som lyder:

"Hvorfor bør de fundne bølgelængder være ens?"

 

Jeg har afstanden fra 0. til 1. orden= 13 cm,

afstanden fra 0. til 2. orden= 27,25 cm,

og afstanden fra 0. til 3. orden= 46 cm.

Derudover er hver af afbøjningsvinglerne henholdsvis 10,98 grader, 22,13 grader samt 34,5 grader.

 

Når jeg regner hver af de tre bølgelængder ud, bliver de jo ikke ens...?

Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2012 af peter lind

Det er jo det samme lys og dermed den samme bølgelængde. Du kan godt på grund af måleusikkerhed få mindre afvigelser; men er der større afvigelser er der noget galt


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2012 af mathon

             lysets bølgelængde forandrer sig ikke

men
            den tilbagelagte vejforskel er et multipla af bølgelængden

 
                     vejforskel       multipla
                    d  ·sin(φn)   =   n · λ


Svar #3
30. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

Så må der være noget galt... for jeg får λ1= 636 nm, λ2= 1255,7 nm og λ3= 1886,58 nm.

Det er som om at ganger jeg 636 med 2, får jeg noget i stil med de 1255,7 (1272 nm).

Ganger jeg 636 med 3, får jeg noget i stil med de 1886,58 (1908 nm). Kan der ikke være en forklaring?


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2012 af peter lind

Har du ikke glemt at medregne n i gitterligningen ?


Svar #5
30. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

Gitterkonstanten d skal den ikke være den samme i alle udregninger, eller?


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. marts 2012 af peter lind

jo den skal være det samme


Svar #7
30. marts 2012 af Solvejens (Slettet)

Det har jeg helt sikkert, jo. Dough... Kæmpe Fehler! :-)

Tak for jeres hjælp. Rart at kunne komme videre i opgaven! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. marts 2012 af mathon

                  λ  =   
                              d ·sin(10,98º) / 1 = 0,19·d

                              d ·sin(22,13º) / 2 = 0,19·d

                              d ·sin(34,50º) / 3 = 0,19·d


Skriv et svar til: Bølgelængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.