Matematik

Vektorer

31. marts 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Min opgave lyder følgende:

     Om to vektorer a og b gælder, at

     |a| = 1   ,   |b| = 3   og   ∠(a,b) = 150º

     Beregn gradtallet for vinklen mellem vektorerne a + b og a - b.

Hvordan kan jeg gøre det, når jeg ikke kender a og b?

Jeg ved kun, at |b| = 3|a|   og   a • b = cos(150)|a||b| ≈ -2.6

hvis b2 = |b|2 , så må b2 = (3a)2b = 3a

dermed    a • (3a) = cos(150)|a||3a| ≈ -2.6  ,

bagefter, kan man finde ud af, hvad basisvektorer af vektorens a giver. Ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vinklen v mellem vektorerne a + b og a - b bestemems jo ved formlen

cos(v) = (a + b) • (a - b) / (|a + b||a - b|)

            = (|a|2 - |b|2) / ((|a|2 + |b|2 + 2ab)(|a|2 + |b|2 - 2ab))1/2

Det vides, at ∠(a,b) = 150º , hvorfor

(ab) / (|a||b|) = cos(150º) = -(√3)/2 , hvorfor

|a|2 + |b|2 + 2ab = 12 + 32 + 2·1·3·(-(√3)/2) = 10 - 3·√3 , og

|a|2 + |b|2 - 2ab = 12 + 32 - 2·1·3·(-(√3)/2) = 10 + 3·√3 .

Dermed har vi

cos(v) = (12 - 32) / ( (10 - 3·√3)·(10 + 3·√3))1/2

            = -8 / (100 - 27)1/2 = -8 / √73 ≈ -0,93633


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

I opgaven finder man vinklen v mellem diagonalerne i det af vektorerne a og b udspændte parallelogram.


Svar #3
01. april 2012 af YesMe (Slettet)

#1

Mange tak for svaret. v ≈ 159.44º

Jeg har en anden lignende opgave, hvor den siger om at beregne arealet af det paralelleogram, som udspændes af vektorerne a + b og a - b.

Jeg tror, at A = |a + b||a - b|·sin(159.44º) = √73·sin(159.44º) ≈ 7.36 enh2. Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. april 2012 af peter lind

ja


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Talværdien for parallelogrammets areal er nu ikke korrekt.

Da cos(v) = -8 / √73 , er sin(v) = √(1 - 64/73) = 3 / √73 , og dermed er

A = (√73) ·sin(v) = 3 (eksakt)

Du har benyttet sin(59.44º) i stedet for sin(150.44º) (eller i stedet for den eksakte værdi).


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #5

Sidste linie skulle have været:

"Du har benyttet sin(59.44º) i stedet for sin(159.44º) (eller i stedet for den eksakte værdi)."


Svar #7
01. april 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Ja, jeg kan nu se, at jeg har benyttet sin(59.44) istedet for sin(159.44) på CAS.

Jeg har et spørgsmål til: Hvordan omskriver man en formel fra cosinus til sinus, som du gjorde med

"cos(v) = -8 / √73, er sin(v) = √(1 - 64/73)"?

Hvis cos(v) = b/c, så er sin(v) = a/c = a·cos(v)/b


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man benytter, at sin(v)2 + cos(v)2 = 1 , hvorfor

sin(v) = √(1 - cos(v)2)

Man finder eventuelt det korrekte fortegn ved at se på vinklens beliggenhed ved enhedscirklen.

Her fås så

sin(v) = √(1 - (-8/√73)2) = √(1 - 64/73) = √(9/73) = 3 / √73


Svar #9
01. april 2012 af YesMe (Slettet)

#9

Tak for svaret!

Og tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.