Matematik

Figur

09. april 2012 af Angelborg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til denne opgave

Vedhæftet fil: b.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opskriv rektanglets areal A som funktion af de to sidelængder x og h .

Beregn prisen P for indhegningen som funktion af x og h , og benyt så A = 200 til at eliminere h . Herved finder man P som en funktion P(x) af x alene. Find nu minimum for funktionen P(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2012 af peter lind

Brug oplysningen om arealet til at finde h udtrykt ved x.

Brug dette til at beregne A(x) arealet som funktion af x

Find A'(x) og løs ligningen A'(x)`= 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Arealet er fastsat til 200m2 . Det er omkredsen, vægtet med priserne, der skal minimeres.


Svar #4
09. april 2012 af Angelborg (Slettet)

#1-3

Kan ikke helt se hvordan det skal løses.

Areal som funktion af siderne må være 200m2 = 2*h+2*x

Kan virkelig ikke se hvad I vil have mig til at gøre, når #1 skriver Beregn prisen P for indhegningen som funktion af x og h , og benyt så A = 200 til at eliminere h . Herved finder man P som en funktion P(x) af x alene. Find nu minimum for funktionen P(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Arealet af et rektangel med siderne x og h er

A = h·x = 200m2 .

Prisen for indhegningen er

P = 900·x + 300·(2h + x)
       sten              hæk

Man isolerer h af formlen for A:

h = 200/x

som indsættes i udtrykket for prisen

P = 900·x + 300·x + 600·200/x

    = 1200·x + 120000/x

Find nu minimum for funktionen P(x) ved at løse ligningen P'(x) = 0 .


Svar #6
09. april 2012 af Angelborg (Slettet)

P(x)= 1200·x + 120000/x

P'(x)= 1200 - (120000/x2)

P'(x)= 0

1200 - (120000/x2) = 0

x=-10 v x=10

Hvordan isolerer du x2 uden brug af lommeregner? Jeg har brugt solve på min ti89 for at finde x

Vil det så sige at minimum er -10?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man får helt korrekt ligningen

1200 - 120000/x2 = 0 .

Under antagelsen, at x ≠ 0 , ganges ligningen med x2 og divideres med 1200 til

x2 - 100 = 0 , dvs

x2 - 102 = 0 , eller

(x - 10)·(x + 10) = 0 ,

der via nulreglen giver

x = 10 ∨ x = -10 .

Da x repræsenterer den fysiske længde af en af havens sider, må man forkaste den negative løsning, hvorfor

x = 10m .

Da fortegnsvariationen for P'(x) omkring x = 10 er   + 0 - , ser man, at der er tale om et minimum for P(x) ved x = 10.


Svar #8
09. april 2012 af Angelborg (Slettet)

Forstod ikke lige dette "[..] er   + 0 - [..]".

Men ellers forstår jeg det godt, hvordan kommer jeg så fra dette, til at besvare spørgmål a i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Spørgmål a) er besvaret med angivelsen af funktionen P(x) = 1200·x + 120000/x .

Jeg mente i #7, at fortegnsvariationen for P'(x) er  - 0 +  ; jeg beklager fejlen.

Man foretager en fortegnsundersøgelse for funktionen P'(x):

P'(x)          -            0        +
-------------------------|--------------->
x                            10

og ser heraf, at funktionen P(x) er aftagende for 0 < x < 10, og voksende for x > 10, og derfor har et minimum ved x = 10 .


Svar #10
09. april 2012 af Angelborg (Slettet)

#9

Men hvad er så prisen for den samlede indhegning udtrykt ved x?

Er klar over det er funktionen P(x) = 1200·x + 120000/x .Men det er da ingen pris (kr) eller ?

Hvorfor er det at man foretager en fortegnsundersøgelse for p'(x)?

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Konstanterne har jo enheder, som ikke er medtaget her. Med en forklaring kan man skrive, at P(x) angiver prisen i kr som funktion af havens ene sidelængde x, angivet i m.

Man foretager fortegnsundersøgelsen for at sikre sig, at der er tale om et minimum for P(x) ved x = 10 .


Svar #12
10. april 2012 af Angelborg (Slettet)

Okay, du kan vel tilfældigvis ikke også hjælpe mig med spørgsmål b i samme opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Spm b) er jo løst i #7. hvad forstår du ikke her?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. april 2012 af Prettywings (Slettet)

Angelborg

A) prisen udtrykkes ved x dvs. at der ikke er et tal, eller jo men hvor x indgår.
B) Her gøres x mindst mulig


Skriv et svar til: Figur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.