Fysik

Varmekapacitet

17. april 2012 af LStudie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle. 
Jeg er gået lidt i stå med denne opgave:

Et elektrisk varmelegeme med resistansen 16Ω placeres i en beholder med en væske. Varmelegemet afgiver energi med effekten 36 W.

a) Beregn strømstyrken gennem varmelegemet:

I denne har jeg fået: I = √(P/R) = √(36W / 16Ω) = 1,5 Amp    Det burde være rigtigt?

Graf 1 viser beholderens temperatur som funktion af tiden, når beholderen indeholder 150 gram væske.
Den går fra 22C til 31C på ca. 1,7 sekunder. 

b) Bestem den samlede varmekapacitet af beholder og væske.

I denne har jeg fået: C=(P*Δt)/  (m*ΔT) = (36W * 1,7s) / (0,15kg * 9C) = 45,3 J/kg*C

Graf 2 viser tilsvarende beholderens temperatur som funktion af tiden, når beholderen indeholder 300 gram væske.
Den går fra 22C til 27C på ca, 1,8 sekunder. 

c) Bestem væskens specifikke varmekapacitet.
Men i denne bliver jeg i tvivl. Her skal man jo kun finde for væsken, og i b var det både for væsken og beholderen. Har jeg lavet b forkert? Og hvordan skal man lave c?


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. april 2012 af mathon

a)
               formlen
                                      I =  √(R/P)     er forkert


Svar #2
17. april 2012 af LStudie (Slettet)


Svar #3
17. april 2012 af LStudie (Slettet)


Svar #4
17. april 2012 af LStudie (Slettet)

Ups du har ret, det er P/R ;)


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. april 2012 af mathon

b)

                                      P·tC·ΔT

                                     C = P·t / ΔT

                                     C = (36 J/s)·(1,7 s) / (9 K)

                                     C = 6,8 J/K


Brugbart svar (2)

Svar #6
17. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

b) Gør som vist i svar #5. Der skelnes mellem varmefylde/varmekapacitet, C og specifik varmekapacitet, c. (Du kender jo heller ikke beholderens masse.)

c) Cirka 4 grader c er forskellen på graf 1 og 2. Dette er brugt til at varme (300-150g) ekstra væske. Find ud af hvor meget energi det svarer til (E = C*ΔT). Find så c af 150 g væske, når du kender E.


Svar #7
17. april 2012 af LStudie (Slettet)

Hvorfor ikke C =(P*Δt)/  (m*ΔT)

Den kommer vel af: ΔE=m*c*ΔT     og   ΔE= P*Δt 

Så må: m*c*ΔT = P*Δt  <=> C =(P*Δt)/  (m*ΔT)

????


Svar #8
17. april 2012 af LStudie (Slettet)

Vent nu er jeg med: C=m*c ;-) 


Skriv et svar til: Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.