Fysik

Elproduceret rygsæk

19. april 2012 af blommesanne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hai
jeg sidder og har lidt problemer med en fysik afl. håber der er en som vil/kan hjælpe:)

En fyldt taske har massen 36kg, og den bevæger sig ved hvert skridt op og ned.

a) beregn tilvæksten i den fyldte taskes potentielle energi i tyngdefeltet, når taskens løftes 5,0 cm.
Den har jeg beregnet med Epot=mgh
og kommer frem til resultatet 17,676N - kan det passe?

fjederkonstanten for fjederen er 3,2kN/m

b) hvor langt er fjederen strakt ud fra sin ligevægtsstilling, når bæren af rygsækken står stille?

Den har jeg beregnet ved:

y=(m*g)/k=11,04cm - passer det?

Rygsækken er mest behagelig at gå med, når tasken svinger i takt med bærenens gang. Bærens skridtlængde er 0,71m.

c) beregn taskens svingningstid i den lodrette bevægelse op og ned. Hvilken fart skal bæren have, for at rygsækken er mest behagelig at gå med?

Jeg har  tænkt at bruge formlen T=2*pi*kvadratrod(m/k) - altså: 2*3,14*kvardratrod(36kg/3,2*10^3N/m)=0,070686s
det kan ikke passe, hvad skal jeg gøre, eller hvad gør jeg forkert?

Håber meget der er en der kan hjælpe. På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. april 2012 af peter lind

enheden for energi er Joule ikke Newton.

Du har en regnefejl 36/(3,2*103) ≈10/103=  10-2- Tager du kvadroden får du altså ca. 0,1 som du så skal gange med 2π


Svar #2
19. april 2012 af blommesanne (Slettet)

Hov ja- det har du ret i mange tak:)
 

kan det passe at hastigheden bliver 0,71m/0,66s=1,08m/s?  


Skriv et svar til: Elproduceret rygsæk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.