Biologi

Udspaltningsforhold

24. april 2012 af hurlumhey (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lige et spørgsmål, hvilket jeg håber i kan hjælpe mig med. Vi har i min klasse lavet et forsøg; 2 gen spaltning i byg. Jeg har fået de resultater som er i det vedhæftede dokumentet, men hvordan er det jeg skal regne udspaltningsforholdet ud?

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: Udspaltningsforhold.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. april 2012 af A2983 (Slettet)

Jeg har selv gjort med egne resultater:

Som sagt var vores forsøg påvirket af fænomenet epistasi, hvor det ene gen afhænger af det andet. Vi fik 93 grønne, 35 gule og 39 hvide, i alt 167 bygplanter. Der er 16 forskellige genotyper, så for at få det observerede forhold mellem grøn:gul:hvid divideres 167 med 16.
167/16 = 10,44
For at finde hvor meget hver fænotype udgør divideres henholdsvis 93, 35 og 39 med 10,44.
93/10,44 = 8,9
35/10,44 = 3,35
39/10,44 = 3,74
Forholdet mellem vores observerede bygplanter er altså 8,9 : 3,35 : 3,74. Epistasi har normalt et udspaltningsforhold på 9:3:4, så det stemte fint overens med hinanden.


Skriv et svar til: Udspaltningsforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.